Trimbos-instituut

PERSBERICHT

Start nieuwe studie naar psychisch welzijn en lichamelijke gezondheid van de Nederlander

Utrecht, 3 december 2007. Deze week is de Nederlandse Studie naar Gezondheid en Welzijn (Nemesis) gestart. Deze grootschalige studie moet meer kennis en inzicht geven in het ontstaan en vóórkomen van psychische aandoeningen en lichamelijke problemen in de bevolking. Het Trimbos-instituut voert de studie uit met financiële steun van het ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport. De vraaggesprekken worden uitgevoerd door interviewers van veldwerkbureau GfK uit Dongen.

Er is in Nederland nog niet veel onderzoek gedaan naar levenservaringen, het psychische welzijn èn de lichamelijke gezondheid van de Nederlander. Andere studies richten zich vaak alleen op lichamelijke ziekten, waardoor onduidelijk blijft hoe het met het psychisch welzijn van de Nederlander is gesteld en in welke mate dat wordt beïnvloed door lichamelijke ziekten.

In het hele land worden 7.000 mensen uitvoerig geïnterviewd door 85 professionele en speciaal voor dit onderzoek getrainde interviewers. Hiermee komen weer veel nieuwe gegevens beschikbaar over hoe vaak depressie en angsten in de bevolking voorkomen, of dit is toegenomen in de afgelopen 10 jaar, wat de kosten van deze ziekten zijn, in hoeverre deze aandoeningen in een vroeg stadium voorkomen kunnen worden en in welke mate de zorg toegankelijker is geworden voor verschillende bevolkingsgroepen.

Vóór 1996 waren er in Nederland geen betrouwbare cijfers over het vóórkomen van psychische aandoeningen in de bevolking. Daarom werd destijds de eerste Nemesis-studie uitgevoerd. De studie is een belangrijke bron bij rapporten en beleidsadviezen over de psychische gezondheid van de Nederlandse bevolking. De gegevens uit de eerste studie zijn nu verouderd. In de tweede Nemesis-studie worden niet alleen de cijfers ververst, er komen ook nieuwe onderwerpen aan bod. Is Nederland psychisch zieker geworden of juist niet? Hoe toegankelijk is de zorg na alle veranderingen van de afgelopen jaren? En in welke mate komen gedragsstoornissen, zoals ADHD, in de bevolking voor?

Voor meer informatie kunt u contact opnemen met Marjan Heuving (030-297 11 38) of

Anke Wammes (030-297 11 07) persvoorlichters van het Trimbos-instituut.