Productschap Diervoeder

03/12/2007

Project Levensfasebewust Personeelsbeleid

Onlangs is in diervoedersector het project Levensfasebewust Personeelsbeleid gestart. Doel van dit project is om tot een plan van aanpak te komen voor effectief beleid op dit vlak.

De arbeidsmarkt in Nederland verandert. Een open deur voor iedereen die er een beetje bij betrokken is. Voor ondernemers, werkenden en werkzoekenden. De samenstelling van de beroepsbevolking laat zien dat er meer ouderen en minder jongeren komen. Vergrijzing en ontgroening gaan hand in hand en als het even tegenzit, versterken deze twee tendensen elkaar. De actualiteitswaarde van het thema Levensfasebewust Personeelsbeleid is de laatste jaren sterk toegenomen. Ook de diervoedersector heeft belang bij inzicht in de aard van de knelpunten en de mogelijke oplossingen op het terrein van Levensfasebewust Personeelsbeleid.
Effectief Levensfasebewust Personeelsbeleid kan binnen een onderneming bijvoorbeeld een een belangrijke bijdrage leveren aan zaken als: voldoening in meer en langer werken, functioneel ontziebeleid, verhoging van de arbeidsproductiviteit, het bieden van keuzemogelijkheden aan werknemers bij inhoud van werk, loopbaan en werktijden.Ook valt te denken aan vormgeving van ondersteunende elementen als levenslang leren, bevorderen employability (beleid gericht op een brede en blijvende inzetbaarheid van het personeel) en de inrichting van meer arbeidsvriendelijke werkplekken.

De werkwijze van het project
Door middel van groepsinterviews, de zogenaamde focusgroepen, bij verschillenden pilot-bedrijven ( één klein bedrijf - tot 50 werknemers, één middelgroot bedrijf - 50 tot 100 werknemers, en één groot bedrijf - meer dan 100 werknemers), worden problemen en knelpunten te besproken. De focusgroepen, van 8-15 personen, zijn verdeeld naar leeftijdsopbouw en worden bevraagd over hun opvattingen (ervaringen, prioriteiten, gewenste vervolgacties) rond Levensfasebewust Personeelsbeleid. De focusgroepen worden gecreëerd met twee of drie generaties (Jong of startend, Midcareer of spitsuur en Lange dienstverbanden). Tevens worden er aparte focusgroepen gecreëerd rondom leidinggevenden. De gesprekken worden breed ingezet (wat vindt u het belangrijkste van uw werk en uw arbeidsomstandigheden?) De vragen worden steeds gerichter. De focus wordt daarbij steeds scherper gesteld. Behalve knelpunten, wensen, mogelijkheden en onmogelijkheden komt ook het zoeken naar oplossingen en het wel of niet bestaan van vertrouwen in die oplossingen ter sprake. Er wordt zorgvuldig bijgehouden welke oplossingen door de (leeftijds)groep worden gesteund. De bijeenkomsten duren ongeveer 2,5 tot 3 uur.
In de kleinere bedrijven zal op een iets andere manier te werk worden gegaan. Hier zullen mensen alleen, of in groepjes van twee personen worden geïnterviewd. De tijd van deze interviews zal maximaal anderhalf uur bedragen. Het aantal mensen dat wordt geïnterviewd is dus duidelijk afhankelijk van de grootte van het bedrijf.De stap die na de interviews wordt genomen is dat leidinggevenden, P&O en hoger management een patroon van zowel knelpunten als oplossingen krijgen voorgelegd. Getoetst wordt of zij met deze oplossingen kunnen werken en aan welke voorwaarden het bedrijf moet voldoen om resultaten te behalen.

Inmiddels zijn bij een groot bedrijf de eerste activiteiten van start gegaan, en we zijn momenteel nog op zoek naar een klein en middelgroot bedrijf die hun medewerking willen verlenen. Valt uw bedrijf in de categorieën `middelgroot' of `klein', is personeelsbeleid een speerpunt, en wilt u meewerken aan de groepsinterviews, of wilt u meer informatie over het project, neem dan contact op met de afdeling Arbeid van het Productschap Diervoeder.

André Russcher
070-3708309