Gemeente Den Haag

Zeiler Bastiaan Tentij winnaar van The Barney

Bastiaan Tentij is de winnaar geworden van The Barney. De negentienjarige zeiler uit Den Haag, dit jaar Europees kampioen in de F18-klasse, kreeg de onderscheiding 30 november uit handen van de Haagse sportwethouder Sander Dekker. De naar topdarter Raymond van Barneveld genoemde onderscheiding is bestemd voor een jonge talentvolle sporter uit Den Haag. Van Barneveld kon de prijs zelf niet uitreiken door verplichtingen elders.

Overigens kwam de afwezige Raymond van Barneveld wel aan het woord en in beeld via een dvd-opname. In een vraaggesprek gaf hij de genomineerden een aantal tips mee voor hun verdere loopbaan. Daarna vroeg hij wethouder Sander Dekker de winnaar bekend te maken en de prijs te overhandigen. Met Tentij waren voor The Barney nog twee jonge sporters genomineerd. Deze waren biljarter Glenn Hofman en cricketer Tim Gruijters. De prijs bestaat uit een beeldje en een geldprijs die moet worden besteed aan de verdere ontwikkeling van de sportloopbaan.

De onderscheiding is in 2003 ingesteld nadat Raymond van Barneveld voor de derde maal 'The Embassy' had gewonnen. Bij de huldiging van de darter na thuiskomst stelde de gemeente Den Haag een prijs voor een jonge talentvolle Haagse sporter naar hem te noemen. Uit de aan te dragen nominaties mocht hij de winnaar aanwijzen. In 2003 was dit de schoonspringer Gijs van Keeken (inmiddels gestopt), in 2004 cricketer Alexei Kervezee (nu prof in Engeland), in 2005 judoka Glynis Rojot (onlangs Nederlands kampioene geworden in de klasse onder 48 kg) en in 2006 tennisser Xander Spong (die inmiddels al aardig wat prijzen won).