PERSBERICHT
Apeldoorn, 30 november 2007
Minister Cramer met Groene Voetstappen naar Bali
Schoolkinderen delen klimaatzorgen
In de Week van de Vooruitgang hebben 34.000 kinderen van basisscholen in Nederland meer dan 238.000 Groene Voetstappen verzameld, als een bijdrage aan een beter klimaat. De kinderen weigerden om zich met de auto naar school te laten brengen, maar gingen te voet of op de fiets. Meer veiligheid rond de school en vooral een bijdrage aan een beter klimaat.
Op 3 december, de dag dat op Bali de dertiende VN klimaatconferentie begint, bieden 20 scholieren de verzamelde Groene Voetstappen aan milieuminister Jacqueline Cramer aan. Zij vertegenwoordigt Nederland tijdens deze Conference of the Parties. De kinderen vragen de minister namens 34.000 Nederlandse deelnemende basisschoolleerlingen wat zij op Bali gaat voorstellen om de CO2 uitstoot terug te dringen. Zij willen dat er concrete actie wordt ondernomen om het klimaat te redden. Zij geven haar een groot aantal tips mee die Het Klimaatverbond tijdens de actie, uit het hele land ontving van de deelnemende jeugd. De creatieve vondsten zullen de politici zeker inspireren bij het vinden van oplossingen voor het urgente klimaatprobleem.
De Nederlandse Voetstappen zullen tezamen met alle andere Green Footprints die internationaal zijn verzameld, op Bali worden overhandigd aan de voorzitter van de Klimaatconferentie Yvo de Boer.
Groene Voetstappen
Het Klimaatverbond organiseerde de Groene Voetstappen actie dit jaar voor de tweede keer voor alle basisschoolleerlingen in Nederland binnen de Week van de Vooruitgang (16-22 september jl.) Voor elke heen- en terugreis die te voet, op de fiets of per step werd afgelegd, kregen ze een "Groene Voetstap". Niet alleen in Nederland zijn Groene Voetstappen verzameld. In het kader van de internationale klimaatcampagne "ZOOM-Kids on the move 2007" deden in Europa meer dan hondertwintigduizend kinderen mee. In totaal zijn meer dan 800.000 voetstappen verzameld, goed voor een symbolische reis van twintig keer de wereld rond. Het definitieve aantal zal in Bali bekend worden gemaakt.
Het Klimaatverbond
Het Klimaatverbond is een dynamisch netwerk van meer dan 120 gemeenten, provincies, en waterschappen, dat samenwerkt aan projecten, kennis uitwisselt en belangen behartigt om een effectief lokaal klimaatbeleid te verankeren, uit te voeren en zichtbaar te maken. Klimaatbeleid is voor de leden van het Klimaatverbond zowel verminderen van de uitstoot van broeikasgassen als aanpassen aan de gevolgen van klimaatverandering, alsook mondiale samenwerking.
Het Klimaatverbond wil samen met haar leden (gemeenten, provincies en waterschappen) het klimaat- en milieubeleid in Nederland op een hoger niveau te brengen. Dit wordt bereikt door elkaar te informeren en zo nodig te assisteren, samen problemen aan te pakken en gezamenlijk op te treden, zoals bij het opstellen en afsluiten van het Klimaatconvenant. Maar ook door het organiseren van kant en klare projecten zoals de klimaatactie Groene Voetstappen.
Week van de Vooruitgang
Tijdens de landelijke 'Week van de Vooruitgang' staat jaarlijks duurzame mobiliteit centraal. Negen landelijke organisaties, waaronder Het Klimaatverbond, Milieudefensie, Veilig Verkeer Nederland en Fietsen Scoort organiseren activiteiten. In meer dan 75 procent van alle gemeenten worden activiteiten georganiseerd. Zo hebben veel steden mee gedaan aan de Autovrije Dag, reed er een aardgaskaravaan door Nederland en werden met een 'fiets naar je werk'-actie georganiseerd.
Gemeente Apeldoorn