Gemeente Harlingen

Tweede-Kamerleden plus directie MCL discussiëren over behoud ziekenhuis Harlingen
28-11-2007
Op maandag 3 december om 20.00 uur zullen de duizenden handtekeningen die in de afgelopen vier weken zijn opgehaald in Harlingen en in de regio (met name op Vlieland en Terschelling) in de ontmoetingsruimte van MCL 'De Batting' aan de Achlumerdijk aan de MCL directie worden aangeboden. Het is de bedoeling dat oud geneesheer directeur van 'Oranjeoord', Arie Jan Spiker de handtekeningen gaat overhandigen.

Daarnaast zal er een discussie gevoerd worden tussen een aantal Tweede Kamerleden en de directie van MCL-Leeuwarden over de noodzaak van de ziekenhuisfunctie voor Harlingen en de regio. Frits Wester, de bekende politiek-redacteur, cq. presentator van RTL4, zal de discussie leiden. De VVD vaardigt het statenlid Sylvia Hosman - Benjaminse af. Van de Socialistische Partij komt Henk van Gerven naar Harlingen. De PvdA stuurt Lutz Jacobi, het CDA vaardigt Sander Rouwe af en van GroenLinks komt vermoedelijk Kees Vendrik. Vanuit de kant van de Christen Unie is nog niet geheel duidelijk of er ook een afvaardiging komt. Ook de colleges en de raadsleden van de omliggende gemeenten zullen worden uitgenodigd.

De handtekeningenactie was een initiatief van de Harlinger gemeenteraad en de werkgroep van de SP. Op maandag 29 oktober begon de actie toen burgemeester Paul Scheffer de eerste handtekening zette. Bij die start waren ook SBS 6, GPTV en Omrop Fryslân net als de lokale media aanwezig. Naast de raadsleden werden er overal tekenacties ontketend: op Terschelling en Vlieland, op de markten, in zorgcentra en in supermarkten, in de dorpen in de regio en ook in MCL de Batting zelf. Bovendien heeft de raad van de gemeente Franekeradeel een motie aangenomen die de Harlinger actie ondersteunde.

De discussie begint om 20.00 en duurt tot omstreeks 21.30 uur. Vanaf 19.30 uur is de zaal open.