Gemeente Bladel


22 november 2007, 'Energiehuis, besparing zo gefixt' Rondreizende tentoonstelling ook in Bladel en Hapert

Om de toepassing van energiebesparende maatregelen in bestaande woningen te stimuleren, heeft het Servicepunt Energie van de SRE Milieudienst een rondreizende minitentoonstelling opgezet. Deze heeft als titel: 'Energiehuis, besparen zo gefixt'. In dit mini-huisje zijn talloze energiebesparende maatregelen voor woningen te zien. Deze rondreizende tentoonstelling doet in december ook Bladel en Hapert aan. Van 3 tot en met 7 december staat het Energiehuis in het gemeentehuis in Bladel en van 10 tot en met 14 december in gemeenschapshuis Den Tref in Hapert (tijdens reguliere openingstijden).

'Energiehuis, besparen zo gefixt!'
Het Energiehuis laat concreet zien welke energiebesparende mogelijkheden er zijn voor wonin-gen. In het minihuisje zijn hiervan zo'n 20 voorbeelden te zien. Het gaat daarbij om bekende middelen, zoals spaarlampen en tochtstrips, maar ook minder bekende voorbeelden, zoals HR++ glas en de stand-by killer komen aan bod. Van alle besparingsmogelijkheden is de meest moderne uitvoering te bewonderen, inclusief prijs en de besparing. Studenten bouwkunde van de TU/e geven op gezette tijden tekst en uitleg aan bezoekers. Tijdens de tentoonstellingsperiode haken de plaatselijke bouwmarkten Praxis en Fixet aan met diverse kortingsacties. Het Energiehuis sluit ook aan bij het "Bespaarloket" van de provincie Noord-Brabant, waar subsidie verkrijgbaar is voor energiebesparende maatregelen voor burgers.

Belang van energiebesparingen
In de media krijgen energie en energiebesparingen regelmatig aandacht. Dat is niet zonder reden. Klimaatverandering en stijgende energieprijzen maken de noodzaak om energie te besparen steeds groter. Een groot aantal maatregelen dat daarbij kan helpen, kunt u zelf eenvoudig uitvoeren. Reden voor de gemeente om de tentoonstelling ook naar Bladel en Hapert te halen.