KPN NV

Den Haag, 22-11-2007

Helikopter verwijdert analoge antennes

Een in hijswerk gespecialiseerde Zwitserse helikopter gaat de oude analoge zendantennes van KPN-zendmasten verwijderen. Door de inzet van de helikopter kunnen in drie dagen van vijf torens verspreid over het land oude analoge antennes worden afgehaald. Andere hijstechnieken zouden vele dagen extra op- en afbouwwerk hebben gevergd.

De verwijdering van de oude antennes staat gepland in de week van 3 tot 8 december. Antennes worden afgehaald van de masten in Markelo, Kootwijk, Wieringermeer, Irnsum en Hoogezand. De hoogte waarop de antennes staan varieert van 100 tot 207 meter. De oude antennes zullen daarna worden gesloopt.

KPN heeft een contract afgesloten met het Zwitserse bedrijf Helog Heliswiss.
Gebruik wordt gemak van een Super Puma AS 332 C1-helikopter. Het maximale hijsvermogen daarvan ligt rond de 4500 kilo. De twee motoren van de helikopter leveren elk 1742 PK en kunnen het toestel een voorwaartse snelheid geven van maximaal 290 km/u. Naast hijswerk is de helikopter, afhankelijk van de ingebouwde uitrusting, ook geschikt voor het blussen van branden, reddingswerk en transport.

KPN heeft het afgelopen jaar een nieuw geavanceerd digitaal antennenetwerk gebouwd waarmee overal in het land hoogwaardige ontvangst van televisiesignalen op eenvoudige wijze mogelijk is. Niet alleen in huis, maar ook op de boot of de camping is ontvangst via de ether van KPN's Digitenne-pakket mogelijk geworden. Veelal kan volstaan worden met een kleine antenne die meteen naast het tv-toestel kan worden geplaatst. Maar ook is ontvangst mogelijk met een laptop. KPN bouwt nu verder aan het zogenaamde DVB-H netwerk waarmee tv-signalen worden uitgezonden naar draagbare apparatuur als telefoons, PDA's en speciale kleine tv-ontvangers.