schurink: "gespot door een enzym"
Mw.ir. M. (Marloes) Schurink:
"Gespot door een enzym"
3 dec 2007 16:00
Onderdeel: Wageningen Universiteit
Locatie: Aula, gebouw 362, Gen. Foulkesweg 1, Wageningen
Organisatie: Wageningen Universiteit
Promotor: prof.dr. S.C. de Vries (Biochemie)
Co-Promotor: Dr. W.J.H. van Berkel, Dr. C.G. Boeriu
Enzymen zoals lipoxygenase en tyrosinase zijn verantwoordelijk voor
oxidatieve verouderingsprocessen in voedingsmiddelen. Lipoxygenase
speelt een rol in het ranzig worden van vet vlees of vis en tyrosinase
veroorzaakt de bruinkleuring die optreedt in groenten, fruit en
champignons. Door toevoeging van natuurlijke stoffen die deze enzymen
remmen zou de kwaliteit en houdbaarheid van voedingsmiddelen kunnen
worden vergroot. Peptiden zijn natuurlijke stoffen die zonder
problemen in voedingsmiddelen kunnen worden toegepast. Het zijn korte
eiwitfragmenten die gemakkelijk uit melk, ei, soja of tarwe kunnen
worden gehaald. Het proefschrift beschrijft een nieuwe aanpak voor de
identificatie van zulke antioxidant peptiden. Met deze aanpak, waarbij
gebruik wordt gemaakt van de zogenaamde SPOT synthese, is het mogelijk
om heel veel peptiden tegelijk te analyseren op enzym-peptide
interacties. Verschillende peptiden afkomstig uit industrële
melkeiwitten bleken goede enzymremmers te zijn. Behalve in
voedingsmiddelen, kunnen lipoxygenase en tyrosinase remmende peptiden
ook voor therapeutische doeleinden worden gebruikt.
Titel proefschrift: "Peptides as inhibitors of lipoxygenase and
tyrosinase"
Meer over dit onderwerp
Directe internet uitzending van de promotie