schurink: "gespot door een enzym" Mw.ir. M. (Marloes) Schurink: "Gespot door een enzym"
3 dec 2007 16:00

Onderdeel: Wageningen Universiteit

Locatie: Aula, gebouw 362, Gen. Foulkesweg 1, Wageningen
Organisatie: Wageningen Universiteit

Promotor: prof.dr. S.C. de Vries (Biochemie)
Co-Promotor: Dr. W.J.H. van Berkel, Dr. C.G. Boeriu

Enzymen zoals lipoxygenase en tyrosinase zijn verantwoordelijk voor oxidatieve verouderingsprocessen in voedingsmiddelen. Lipoxygenase speelt een rol in het ranzig worden van vet vlees of vis en tyrosinase veroorzaakt de bruinkleuring die optreedt in groenten, fruit en champignons. Door toevoeging van natuurlijke stoffen die deze enzymen remmen zou de kwaliteit en houdbaarheid van voedingsmiddelen kunnen worden vergroot. Peptiden zijn natuurlijke stoffen die zonder problemen in voedingsmiddelen kunnen worden toegepast. Het zijn korte eiwitfragmenten die gemakkelijk uit melk, ei, soja of tarwe kunnen worden gehaald. Het proefschrift beschrijft een nieuwe aanpak voor de identificatie van zulke antioxidant peptiden. Met deze aanpak, waarbij gebruik wordt gemaakt van de zogenaamde SPOT synthese, is het mogelijk om heel veel peptiden tegelijk te analyseren op enzym-peptide interacties. Verschillende peptiden afkomstig uit industrële melkeiwitten bleken goede enzymremmers te zijn. Behalve in voedingsmiddelen, kunnen lipoxygenase en tyrosinase remmende peptiden ook voor therapeutische doeleinden worden gebruikt.

Titel proefschrift: "Peptides as inhibitors of lipoxygenase and tyrosinase"
Meer over dit onderwerp
Directe internet uitzending van de promotie