Ingezonden persbericht


Moderne & Hedendaagse Kunst

maandag 3 december 2007

De tweede Moderne & Hedendaagse kunstveiling van dit jaar zal gehouden worden op maandag 3 december. In deze veiling worden uiteenlopende kunstwerken door nationale en internationale kunstenaars aangeboden. Ook dit keer zullen werken door moderne kunstenaars zoals Evert Thielen (Venlo 1954), Cor Noltee (Den Haag 1903 - Dordrecht 1967), Ans Wortel (Alkmaar 1929 - Hilvarenbeek 1996), Jan Cremer (Enschede 1940), Anton Martineau (Amsterdam 1926), Lucebert (Amsterdam 1924 - Alkmaar 1994), Karel Appel (Amsterdam 1921 - Zürich 2006), Kees Verwey (Amsterdam 1900 - Haarlem 1995), Hans Hordijk (Den Haag 1899 - Amsterdam 1958), Finn Pedersen

(Bornholm 1944), Dirk Smorenberg (Alkmaar 1883 - Oud-Loosdrecht 1960) en Herbert Fiedler (Leipzig 1891 - Amsterdam 1962) worden aangeboden.

Een bijzonder stadsgezicht in deze veiling is door de internationaal bekende kunstenaar Leonard Foujita (Tokio 1886 - 1968). De in Tokio geboren kunstenaar vertrok in de jaren twintig naar Parijs, waar hij zich begaf in de kringen van Ameneo Modigliani, Léger, Picasso en Matisse.

Foujita had net als zo veel andere kunstenaars in Parijs zijn studio op Montparnasse. Na zijn expositie in 1918 verwierf hij grote bekendheid en succes. Hij was in Parijs geliefd om zijn schilderijen van mooie vrouwen en sierlijke katten, die hij op vernieuwende wijze weergaf. In Tokio werd hij daarentegen niet gewaardeerd. De vernieuwende kunsttechniek van Foujita was een goed bewaard recept voor een transparant witte verf, waar hij dunnetjes overheen schilderde. Zwarte waterige lijnen in zijn werk tonen overeenkomsten met het zwarte lijnenspel in Japanse sumi-tekeningen. Door deze techniek verkrijgen zijn naakten, katten en stadsgezichten, hoewel met uiterste precisie weergegeven, een dromerige sfeer.

Foujita genoot van zijn succes. Toen hij zijn eerste werken had verkocht liet hij in zijn studio een bad met een warmwaterkraan plaatsen. Zijn naaktmodellen konden gebruikmaken van deze luxe en Foujita schilderde hen op deze momenten maar al te graag. Een bekend werk uit deze tijd is 'Reclining Nude with Toile de Jouy'. In 1922 was dit werk zowel berucht als geliefd en bracht het bij de Salon d'Automne maar liefst 8.000 frank op!

In de jaren dertig reisde hij naar Latijns Amerika. Als een ster werd hij ontvangen en maar liefst 60.000 mensen bezochten zijn exhibitie. Werken door Foujita hangen in het Bridgestone Museum of Art en het Museum of Contemporary Art in Tokio.

Enkele andere werken die met een nauwgezette toets zijn weergegeven, maar met een totaal andere stijl, zijn vervaardigd door de magisch realistische schilder Hans Verhoef (Antwerpen 1932). Deze Antwerpse kunstenaar begon op jeugdige leeftijd met schilderen. Hij heeft een grote liefde voor dieren, waarbij in het bijzonder liefde voor vlinders, vogels en insecten. Op één van zijn stillevens in deze veiling zien we een Oosterse kop en schotel omgeven door enkele prachtige blauwe vlinders. Een totaal ander werk door Verhoef is een uit het water springende vis. Alle vier de werken in deze veiling zijn bijzondere exemplaren van hedendaagse figuratieve schilderkunst.

Andere stillevens in deze veiling zijn door kunstenaars als Otto B. de Kat (Dordrecht 1907 - Laren 1995), Jan van Herwijnen (Delft 1889 - Bergen NH 1965), Kees Verwey (Amsterdam 1900 - Haarlem 1995) en Raoul Martinez (Neuilly sur Seine 1876 - 1974).

Van de Amsterdamse kunstenaar Salomon Garf (Amsterdam 1879 - 1943) hebben wij twee portretten, waaronder een portret van Suze Garf en een vrouwelijk naakt in de veiling. Zijn kunstwerken zijn opgenomen in het Joods Historisch Museum en in veel particuliere collecties.

De joodse kunstenaar Garf werd niet diamanthandelaar zoals zijn voorouders, maar verkoos het schilderen als zijn beroep. Al vroeg tijdens zijn carrière kreeg hij succes en werd zijn werk 'Elisa wekt het kind der Sunamitische weduwe op' bekroond met de Prix de Rome. Zijn afloop is helaas tragisch: in 1943 werd hij gedeporteerd en in augustus 1943 in Auschwitz vermoord.

De opbrengst van de verkoop van een uniek kunstwerk in deze veiling gaat helemaal naar nieuwe walnotenbomen voor 'het project Klimaatbosjes'. Het paneel met de twaalf schilderijen is een cadeau van twaalf beeldend kunstenaars, zoals Menno Baars, Klaas Werumeus Buning, Sam Drukker, Hendrik Elings, Flip Gaasendam, Peter Hartwig, Jeroen Hermkens, Anton Martineau, Charlotte Molenkamp, Jan Sierhuis, Henk van Vessem en Rob Weddepohl aan de initiatiefnemers van de Klimaatbosjes. De kunstenaars hebben los van elkaar invulling gegeven aan het thema milieu en toekomst. De twaalf individuele schilderijen zijn tijdens een evenement voor het goede doel op het Stadslandgoed de Kemphaan te Almere door scouts uit Flevoland samengevoegd tot één paneel. Dit levert een bijzonder en verrassend beeld naar de toekomst op.

Het project Klimaatbosjes maakt deel uit van de landelijke klimaatcampagne HIER, die betaald wordt met geld van de Nationale Postcode Loterij. Een Klimaatbosje is een nieuw en opvallend landschapselement, dat altijd bestaat uit drie walnootbomen of meervoud daarvan die in een driehoeksvorm worden geplant. De Klimaatbosjes moeten mensen nieuwsgierig maken en inspireren om zélf iets te doen aan het klimaatprobleem. Voor meer informatie over project Klimaatbosjes kunt U terecht op www.klimaatbosje.nl.

Naast olieverfwerken op doek en paneel, aquarellen, gouaches en kleurenlitho's zijn ook beelden onderdeel van onze Moderne & Hedendaagse kunstveiling. Tot de collectie beelden behoren Dali's bronzen 'Carmen-Castanets', 'Rhinocéros Cosmique' en 'Christ of Saint John of the Cross'. Alle voorzien van een certificaat van echtheid van Artco France.

De 'Black Elephant', een gepolychromeerd brons met een soort mobile-achtige constructie is ontworpen naar kunstenaar Alexandre Calder (Philadelphia 1898 - 1976). Ook dit werk heeft een certificaat van echtheid uit 2005 van George Gordon.

Van de Amsterdamse kunstenaar Pieter Starreveld (Amsterdam 1911 - 1989) hebben wij enkele fraaie marmeren kunstwerken. Eén van de beelden is een groot vrouwengezicht dat een kopie is van het gezicht van de 'Aetherzaaier' door Starreveld, het beeld dat in 1951 op het AVRO-studio complex is gevestigd. Daarnaast hebben we een portretbeeld van een jong meisje met twee schattige staartjes in het haar en een beeld van een verliefd stelletje op een parkbankje. Van jongs af aan heeft Starreveld een grote interesse voor dierfiguren. In onze veiling hebben wij een levensgroot springend veulen en een merel, die is weergegeven alsof hij ergens van opschrikt.

Andere dieren zijn door de Tilburgse kunstenaar Peter Engelen (Tilburg 1963). Van hem hebben wij een prachtig bronzen paard en een bronzen arend. Beide werken bezitten een verstilde kracht.

Een zeer eigenzinnig kunstwerk is een olieverf op perspex door Cole Morgan (New York 1950). Het perspex is in 1985 aan beide kanten beschilderd en 'staat' in een omlijsting, waarbij het werk aan beide kanten goed zichtbaar is.

Inbreng is mogelijk tot 5 november. Mocht U vragen hebben dan kunt U contact opnemen met Joanneke Thesseling op 020 3012950 of per email op j.thesseling@glerum.nl

Amsterdam Auctioneers Glerum - Lekstraat 63 - 1079 EM AMSTERDAM - Tel: 020 - 30 12 950 - Fax: 020 - 30 12 960 - www.glerum.nl