Ingezonden persbericht


Leiden, 26 november 2007

Zondagmiddaglezing: Snouck Hurgronje en Mekka
2 december 2007

Aanstaande zondag geeft Jan Just Witkam, hoogleraar aan de Universiteit Leiden, in Museum Volkenkunde een lezing over de islamoloog Snouck Hurgronje. Deze lezing maakt deel uit van de reeks zondagmiddaglezingen die Volkenkunde tot en met april 2008 organiseert. Een prima zondagmiddagbesteding: een lezing over een actueel en soms controversieel onderwerp, gevolgd door een gezellige borrel. De bezoeker kan een dergelijk arrangement eenmalig bijwonen, maar kan ook kiezen voor een abonnement op de reeks, waardoor hij voor een voordelige prijs alle lezingen kan bijwonen. De lezingen beginnen om half vier en duren een uur, waarna kan worden nagepraat en geborreld in het museumrestaurant.

Jan Just Witkam is hoogleraar handschriftenkunde van de Islamitische wereld aan de Universiteit Leiden. In zijn lezing "Het verzamelen van Arabië. Christiaan Snouck Hurgronje en Mekka." vertelt Witkam over Christiaan Snouck Hurgronje, die zijn fameuze reis naar Jeddah en Mekka in 1884-1885 ondernam met een aantal bedoelingen. Hij kreeg een subsidie voor zijn reis om een studie te maken van het gevaar dat Indonesische pelgrims vormden voor het Nederlandse gezag in Indië. Zijn eigen plannen waren echter veel breder van opzet. In 1888 kwam zijn geschiedenis van Mekka uit, en in 1889 zijn studie over het dagelijkse leven in Mekka. Hij presenteerde daarin niet alleen vele etnografische objecten en foto's, maar ook een rijkdom aan observaties die hij tijdens zijn diepgaande deelname aan het Mekkaanse leven had gedaan.

De serie zondagmiddagarrangementen duurt tot en met april. Iedere maand komt een ander actueel onderwerp aan bod. Kijk op www.volkenkunde.nl voor een volledig overzicht van de reeks.

Arrangementsprijs: ¤ 10,00 (lezing en borrel, inclusief museumentree). Museumkaarthouders, leden van de Vriendenvereniging en studenten van de Universiteit Leiden en de Hogeschool Leiden betalen de speciale prijs van 5 euro. Prijs abonnement: ¤ 45,00 (5 lezingen plus borrel, inclusief museumentree).

Lezingenprogramma:

Zondag 2 december 2007: 'Het verzamelen van Arabië. Christiaan Snouck Hurgronje en Mekka' door Jan Just Witkam, hoogleraar handschriftenkunde van de Islamitische wereld, Universiteit Leiden.

Zondag 13 januari 2008: 'Afghanistan: modern conflict met diepe en brede wortels' door Willem Vogelsang, conservator Zuidwest- en Centraal-Azië, Museum Volkenkunde.

Zondag 3 februari 2008: 'Groenland, Antarctica en zeespiegelstijging' door Michiel van den Broeke, meteoroloog en senior docent-onderzoeker, Instituut voor Marien en Atmosferisch onderzoek in Utrecht.

Zondag 9 maart 2008: 'Welkom in Olympisch Beijing?' door Jeroen de Kloet, docent Media & Cultuur, UvA en coördinator van het International Institute for Asian Studies Amsterdam.

Zondag 13 april 2008: 'De Canadese Inuit'
door Jarich Oosten, hoogleraar Culturele Antropologie.

Museum Volkenkunde | Steenstraat 1 Leiden | t 071 5168 800 | www.volkenkunde.nl | info@volkenkunde.nl Openingstijden: di tm zo 10-17 uur. Het museum is gesloten op 25 dec en 1 jan.