Ingezonden persbericht


PERSBERICHT

Zuydwal Veilingen veilt werken uit de 19e en 20e eeuw

Op 2 en 3 december veilt Zuydwal Veilingen werken van de Romantische School, Haagse School, Larense School, Bergense School, Amsterdamse School en De Ploeg, Er komen ruim 350 schilderijen, een bijzondere collectie zilver en exclusieve wijn onder de hamer. Een van de hoogtepunten is een schilderij van de Haagse Schoolschilder Louis Apol (1850-1936).

Wintergezichten

Louis Apol schilderde de figuren op bospad in de winter bij ondergaande zon in de buurt van het Haagse bos (richtprijs E 20.000-30.000). Louis Apol behoort tot een van de belangrijkste schilders van de Haagse School. Als geen ander wist hij winterlandschappen en winterse bosgezichten te schilderen. Hij zwierf graag in de bossen rond Den Haag en Arnhem. Typerend in het werk van Apol is de avondstemming. Andere bijzondere wintergezichten zijn de schilderijen van de Romantische Schoolschilder Jan Evert Morel (1835-1905), de Larense schilders Johan Meijer (1885-1970), David Schulman (1881-1966) en Willem van Nieuwenhoven (1879-1973).

Elegant
In het oog springt ook de ballerina van de bekende schilder Albert Roelofs (1877-1920). Een belangrijk model was zijn vrouw Tjieke. Hij schilderde haar in tal van intieme momenten als het zich aankleden en opmaken. Het gevoelige kleurgebruik en de hoge technische kwaliteit maken dat zijn werk zeer gezocht is.

Larense schilders
Onder de hamer komen tal van werken van Larense schilders. Johan Meijer valt op met het prachtige wintergezicht van de Gooiersgracht bij Laren en het winterse Larense dorpsgezicht. Van de bekende , onlangs overleden Henk Slijper (1922-2007) komen gouaches van eenden, mussen en steltlopers aan bod. Hij is een van de bekendste illustrators van vogels. Van David Schulman worden twee winterse dorpsgezichten aangeboden. Van hoge kwaliteit zijn de gezichten op Parijs van de ook dit jaar overleden kunstenaar Jan Rijlaarsdam (1911-2007) en het symbolistische bloemstilleven van de Larense schilder Albert Fiks (1908-1945).

Zilver
Een mooie gevarieerde collectie zilver waaronder een aantal verzamelaarsobjecten zoals de twee koektrommels op zilveren blad van weduwe W.J. Stellingwerff, winkeliersmerk Bonebakker uit 1848 en het 18e eeuwse zilveren tafelkomfoor van de Dordtse zilversmid Johannes Keeman sr. Opvallend is ook het vijfdelig zilveren thee-en koffieservies met bijhorend blad van de bekende 19e eeuwse Belgische zilversmid Louis Wolfers. Zijn zoon Philippe Wolfers was ook een bekend zilversmid. Het Designmuseum in Gent besteedde dit voorjaar uitgebreid aandacht aan de dynastie Wolfers. Zilveren kandelaars, parfumflesjes, een judaïca en lepels completeren de collectie zilver.

De veilingcollectie bestaat verder uit werken van: Leo Gestel, Nico van Rijn, Willy Sluiter, Willem Knip, Evert Jan Ligtelijn, Jan Rijlaarsdam, Arnout Colnot, W.G.F. Jansen, Arina Hugenholtz, Wim Bosma, A.M. Luyt, A.M. Gouwe, Prof. Jurres, Raoul Hynckes, Vilmos Huszar, Karel Appel, Ferdinand Oldewelt, Jan van Tongeren, A.P. Schotel, Jan van der Zee, Evert Pieters, Otto de Kat, M. de Jongere, Klaas Koopmans,Jan Jordens, Pieter Josselin de Jong, Gustave Flasschoen, Henk Bos, Henri Cassiers, Anton Heyboer, Cornelis Vreedenburgh, Lou Loeber, Siep van den Berg, twee etsen van Rembrandt en vele anderen. .

Kijdagen en veiling

De kijkdagen worden gehouden op zaterdag 1 en zondag 2 december van 11 tot 17 uur in De Warrekam, Brink 29 in Laren nh.

De veiling is op zondag 2 december om 15.00 uur (kavelnr. 1 t/m 225) in De Warrekam, Brink 29, Laren en op maandag 3 december om 19.30 uur (kavelnr. 226 t/m 439) in het Singer Laren, Oude Drift 1, Laren

De volledig geïllustreerde catalogus is te zien op www.zuydwalveilingen.nl
---