Nieuw-Vlaamse Alliantie


Vlaanderen aan de top voor recyclage staalverpakkingen (02/12/07)

De recyclage van staalverpakkingen in Europa zit in de lift. In 2006 werd niet minder dan 66% gerecycleerd wat neerkomt op 2,5 miljoen ton. Dit betekent een groei met 6% ten opzichte van 2005. Door de goede resultaten wordt maar liefst 4,7 miljoen CO2-uistoot voorkomen.

Die positieve trend zet zich overal in Europa door, ook in de nieuwe lidstaten. Daar zijn verschillende redenen voor: zo kunnen staalverpakkingen gemakkelijk ingezameld, gesorteerd en gerecycleerd worden. Daarnaast is er een toenemende vraag naar staalschroot.

Ons land scoort het best met een recyclagepercentage van 93%, gevolgd door Duitsland met 89%. Deze cijfers werden vandaag bekend gemaakt door APEAL (Association of European Producers of Steel for Packaging).

Als rapporteur voor de EVP-ED groep in het Europees Parlement is Frieda Brepoels erg blij met dit goede nieuws. Tegelijk benadrukt ze dat Vlaanderen op vlak van recyclage over de hele lijn uitstekend scoort.

N-VA Europees Parlementslid Frieda Brepoels: "Vlaanderen is bij de besten van de Europese klas wat betreft recyclage. Zo wordt bij ons bijvoorbeeld al 71% van het huishoudelijk afval gerecycleerd. Dit is het resultaat van de enorme inspanningen die onze regio levert om burgers aan te moedigen te recycleren, wat essentieel is voor de bescherming van ons leefmilieu. De goede Vlaamse praktijken vormen een inspiratiebron voor de Europese wetgeving. Dit is bijvoorbeeld ook het geval voor de Kaderrichtlijn Afval die binnenkort in tweede lezing in het Europees Parlement wordt behandeld."

Auteur:
Europees parlementslid
Frieda Brepoels