Ingezonden persbericht


PERSBERICHT -

Monument Ontkend! Dordtse krakers bezetten pand om het te behouden van sloop.

Op zondagmiddag 2 december heeft een groep krakers het pand op de Vrieseweg 80 in bezet genomen om te protesteren tegen de aangekondigde sloop door projectontwikkelaar en eigenaar Arie van Pelt. De gemeente heeft nagelaten het pand op de monumentenlijst te zetten, waardoor het vogelvrij is verklaard.

Op zondagmiddag 2 december heeft een groep krakers het pand aan de Vrieseweg 80 bezet om te protesteren tegen de aangekondigde sloop door projectontwikkelaar en eigenaar Arie van Pelt. Hij kocht het pand in 2005 van makelaar Boogerman met de belofte het op te knappen. Dezelfde dag vroeg hij echter nog een sloopvergunning bij de gemeente aan. Deze werd prompt toegekend, ondanks de vele protesten tegen de sloop van zowel de buurt en het publiek als de pers. Van Pelt heeft aangekondigd een oprit voor een parkeerplaats op de locatie van het pand te maken, en gaat daarmee niet in op het aanbod van de gemeente om een goedkope lening voor de restauratie van het pand te verstrekken.

Begin mei deed Stichting Heemschut bij het ministerie van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap (OCW) een aanvraag om het pand als monument te erkennen - een procedure die momenteel nog loopt. Uiteraard was Van Pelt laaiend en begon hij illegaal met slopen, iets wat hij eerder ook al op de Sluisweg heeft gedaan. Inmiddels is de sloop stilgelegd en het pand nog verder verkrot. De gemeente Dordrecht heeft nagelaten het pand op de monumentenlijst te plaatsen, ondanks positief advies van de Welstands- en Monumentencommissie. Hier kan tot 15 december (schriftelijk) bezwaar tegen aangetekend worden.

De krakers protesteren met de bezetting van het pand tegen nodeloze sloop en vernietiging van het stadsgezicht. Zeker in Dordrecht zijn al zoveel mooie panden en locaties gesloopt die jarenlang het stadsbeeld hebben bepaald. Het pand op de Vrieseweg 80 vormt onmiskenbaar een geheel met nummer 78 en 82. De panden vormen een architectonische en bouwkundige eenheid, wat met zich meebrengt dat de sloop rampzalige gevolgen heeft voor het naastgelegen pand (nummer 78), dat ernstige schade aan onder andere de voorgevel zal oplopen en waarvoor stabiliteitsvoorzieningen getroffen zullen moeten worden.

Van Pelt staat bekend als een koop- en sloopgrage projectontwikkelaar die immense stukken stad plat gooit om daar inspiratieloze nieuwbouw neer te zetten. Zo gingen op de hoek Spuiboulevard/Sluisweg al karakteristieke arbeidershuisjes plat voor dure appartementen en moesten ook op het Kromhout betaalbare woningen wijken voor (nog steeds leegstaande) winkelruimte en wederom dure appartementen. Bij het pand aan de Vrieseweg 82, dat ook in bezit is van Van Pelt, moest de gemeente na een kraakactie en heftige protesten van burgers een subsidie verlenen om hem het pand op te laten knappen. Tijdens de bezetting zal het pand als infocentrum worden ingericht.

Alle drie de panden zijn eind 19e/begin 20e eeuw ontworpen door de bekende architect H.A. de Reus. Hiermee doet de Vriesestraat, samen met de Samuel van Hoogstraten Singel, qua culturele waarde zeker niet onder voor bijvoorbeeld het Dordtse havengebied. Iedereen wordt dan ook opgeroepen om te protesteren en de brief op www.reddereus.tk of bij het pand te tekenen en naar de gemeente op te sturen!