Gemeente Harlingen

Dual Confidence doet Harlinger haven aan
30-11-2007
Van zondag 2 op maandag 3 december komt het grootste schip ooit Harlingen aandoet de haven binnen. Het betreft het onder Cypriotische vlag varende schip ms Dual Confidence. Daarmee wordt het record van de Sumana Naree in november 2006 gebroken.

Het schip is 159,92 meter lang en 26 meter breed en heeft een diepgang van 9,80 meter na volledige belading en is daarmee langer en breder dan het ms Sumana Naree. Voor de haven van Harlingen wederom een unieke gebeurtenis.

Zij gaat ca. 21.500 ton laden waarvan 11.000 tot 12.000 in Harlingen. Dat het schip niet volledig wordt beladen heeft te maken met de diepgang van de vaarweg van Harlingen naar de Noordzee. Ten opzichte van november 2006 is de vaarweg echter wel dieper geworden. vaarweg is namelijk uitgediept en vanaf begin dit jaar 7.50 meter NAP. Het schip komt leeg van Vlissingen naar Harlingen. De weersvooruitzichten en dan met name de windkracht maakt het nog onzeker of het schip direct beloodst kan worden.

Met het loodswezen wordt vooraf aan belading vastgesteld op welke diepgang het schip Harlingen zal verlaten een en ander afhankelijk van de waterstand op dat moment.

Zodra het schip op de voor Harlingen geldende maximale diepgang is geladen zal het naar Amsterdam vertrekken om daar af te laden met zout van Frisia. Dit zout wordt aangeleverd via binnenvaart schepen die vooraf aan en vlak na het ms Dual Confidence in Harlingen worden geladen. De uiteindelijke bestemming voor het zout is USA - Pennsylvania voor toepassing in de fijn chemie.

De komst van de Dual Confidence naar Harlingen is het resultaat van de succesvolle proef met de Sumana Naree. In de toekomst zullen nog meer grote schepen Harlingen aandoen.