In hiv gespecialiseerde apotheken presenteren zich op Wereld Aids Dag

26/11/2007 14:19


Volle Maan Communicatiebureau


Amsterdam, 26 november 2007 - Op zaterdag 1 december is het Wereld Aids Dag. Op die dag is de officiële start van zeventien in hiv gespecialiseerde apotheken, 'plusapotheken' genaamd. Het is voor het eerst dat apotheken in Nederland zich specialiseren in de behandeling van de hiv-infectie. De plusapotheken presenteren zich met een informatiebijeenkomst voor mensen met hiv en hun partners, vrienden of familieleden. Daar worden mensen door artsen, verpleegkundigen, iemand van de Hiv Vereniging en mensen die zelf leven met hiv, voorgelicht over hiv en medicijnen, in begrijpelijke taal. De bijeenkomst wordt gehouden van 12.30 tot 17.00 uur in gebouw de Bazel: het oude hoofdkantoor van ABN AMRO aan de Vijzelstraat 32 in Amsterdam.

Samenwerkende in hiv gespecialiseerde apotheken
De in hiv gespecialiseerde apotheken worden begeleid door het in hiv gespecialiseerde bureau Volle Maan. Eric Kollen van Volle Maan is zelf hiv-positief en heeft het initiatief genomen tot de plusapotheken: 'Een doorsnee apotheek in Nederland heeft doorgaans geen hiv-medicijnen in voorraad en weet eigenlijk weinig af van deze medicijnen. Men weet vaak niet eens dat het van levensbelang is dat mensen met hiv elke dag hun pillen op tijd innemen. Daar sta je dan als de apothekersassistente op vrijdag zegt: "Komt u uw hiv-medicijnen maandagmiddag maar halen." Bij plusapotheken zijn alle hiv-pillen altijd in voorraad. Dat is makkelijk, maar vooral: het biedt zekerheid als je er een keer op het laatste moment achter komt dat je medicijnen op zijn. Een apotheek kan best een hoop doen om mensen te ondersteunen bij het jarenlang heel precies innemen van hun medicijnen: de plusapotheek geeft aan elke klant een handig pillendoosje als sleutelhanger. Je sleutelbos heb je altijd bij je, dus zo kom je nooit zonder pillen te staan. Als het tóch een keer gebeurt dat je er elders in het land achterkomt dat je je hiv-medicijnen bent vergeten, kun je bij elke plusapotheek in Nederland terecht voor een noodsetje hiv-pillen. En de Medlookpas die plusapotheken verstrekken maakt het makkelijker om aan hiv-medicijnen te komen als je in het buitenland onverwacht zonder medicijnen staat, bijvoorbeeld omdat je bagage op het vliegveld is zoekgeraakt.'

Privacy
Voor mensen met hiv is privacy heel belangrijk. Veel mensen buiten Amsterdam durven niet naar de apotheek in hun eigen gemeente te gaan, omdat ze bang zijn dat mensen in hun sociale omgeving dan te weten komen dat ze hiv hebben. Plusapotheken doen gewóón over hiv, en ze realiseren zich hoe belangrijk privacy voor mensen met hiv is. In deze apotheken wordt dan ook geregeld de spreekkamer gebruikt als een klant of de apotheker iets wil vragen of bespreken. En er is de plusapotheek ApotheekZorg, die in het hele land hiv-medicijnen discreet thuisbezorgt tot acht uur 's avonds; óók op zaterdag.

Goede informatievoorziening
Plusapothekers en assistenten zijn goed op de hoogte van hiv, medicijnen, bijwerkingen en wisselwerkingen. Alle klanten van plusapotheken worden uitgenodigd voor een intakegesprek in de spreekkamer van de apotheek, om het hele medicijngebruik te bespreken. Er zijn bij hiv-medicijnen namelijk veel wisselwerkingen met andere recept-geneesmiddelen, met zelfzorgmiddelen zoals sint-janskruid maar zelfs met zoiets alledaags als grapefruitsap. De website plusapotheken.nl van deze samenwerkende apotheken bevat zeer veel informatie in begrijpelijke taal over hiv en medicijnen.

Laagdrempelig
Al jarenlang is er rond Wereld Aids Dag een nationaal congres over hiv en andere soa's, maar dat congres richt zich vooral op professionals. De landelijke informatiebijeenkomst van plusapotheken is bedoeld voor mensen met hiv en mensen in hun omgeving. Er worden geen lezingen gegeven, maar Fred Verdult, die zelf hiv-positief is, interviewt een aantal gasten in een talkshowsetting. Verdult: 'Een landelijke bijeenkomst is voor veel mensen laagdrempelig: ze hebben het gevoel dat ze niet zo snel een bekende tegenkomen als bij een bijeenkomst in hun omgeving. Veel mensen willen niet dat iedereen van hun ziekte afweet. En omdat het een vrij grootschalige bijeenkomst is - er komen zo'n tweehonderd mensen -, hoeven bezoekers niet per se zelf iets te zeggen. Zelf vertellen over je ziekte vinden mensen die voor het eerst naar zo'n bijeenkomst gaan soms eng.'

Wat komt aan bod?
Internisten van verschillende ziekenhuizen en een farmacoloog (iemand die in geneesmiddelen is gespecialiseerd) spreken over ontwikkelingen in de behandeling van hiv. Vier mensen vertellen hoe zij zelf leven met hiv en medicijnen. Een internist, een hiv-consulent, een hoogleraar medische publieksvoorlichting, een apotheker en iemand van de Hiv Vereniging Nederland spreken over de support die men kan krijgen bij leven met hiv en medicijnen. Ook de reacties die mensen op hun hiv krijgen komen aan bod. Er is volop gelegenheid voor bezoekers om zelf vragen te stellen. Belangstellenden kunnen voorafgaand aan de informatiemiddag om 11.00 uur een rondleiding krijgen door het monumentale gebouw. Mensen met hiv en betrokkenen kunnen zich voor de bijeenkomst aanmelden via plusapotheken.nl. Er zijn nog enkele gratis toegangskaarten beschikbaar.

http://plusapotheken.nl