PvdA Evert Vermeer Stichting


04 SEPTEMBER 2007
EVS Studenten Symposium Zaterdag 1 december in Utrecht

Op zaterdag 1 december organiseert de Evert Vermeer Stichting in Utrecht het eerste EVS Studenten Symposium met als thema Klimaatverandering en Ontwikkelingslanden. Het wetenschappelijke congres biedt een programma voor een exclusieve groep studenten, geselecteerd uit acht verschillende studierichtingen.

Op hun eigen vakgebied gaan de studenten met experts uit politiek en wetenschap aan de slag met concrete cases die moeten leiden tot aanbevelingen voor Minister Cramer.

Klimaatverandering is hot; daar is iedereen het over eens. Sinds de film van Al Gore en de presentatie van het IPCC rapport gaat het maatschappelijk debat over de gevolgen van klimaatverandering en wat de mens daar aan kan doen. In het reageerakkoord wordt een duurzame leefomgeving als een van de pijlers van het nieuwe Kabinet genoemd en de nieuwe minister van Milieu haalde de eerste honderd dagen al de voorpaginas met haar voorstel om gewone gloeilampen op korte termijn te verbieden. Het Beleidsprogramma van het Kabinet Balkende IV blijft echter voornamelijk steken op nationale doelen en programmas als een duurzame landschapsinrichting en het stimuleren van duurzame consumptie.

Klimaatverandering is echter een mondiaal probleem, waar alleen door internationale afspraken te maken een oplossing voor gevonden kan worden. De gevolgen van klimaatverandering zijn ook ongelijk verdeeld. Rijke landen zijn beter instaat zich zelf te beschermen tegen de gevolgen van klimaatverandering. Zo worden er in Nederland al plannen ontwikkeld om de dijken te verhogen, terwijl een land als Bangladesh nu al de gevolgen van de stijgende zeespiegel
ondervindt, zonder haar burgers daartegen te kunnen beschermen. De gevolgen van klimaatveranderingen komen dus het eerst én het hardst aan in ontwikkelingslanden.

Met het Studenten Symposium vraagt de EVS aandacht voor de gevolgen van klimaatverandering voor ontwikkelingslanden en laat zien dat klimaatverandering van grote invloed is op het toekomstig ontwikkelingsbeleid van de Nederlandse regering. Dat ook hierbij coherentie van beleid van groot belang is, blijkt onder meer uit het feit dat verschillende Ministeries bij de klimaatproblematiek zijn betrokken.
Voor meer informatie over het symposium en/of vragen en aanmelding kunt u contact opnemen met Frederieke Assink (fassink@evertvermeer.nl of 020 5512 133).