Ingezonden persbericht


Theater LANTAREN/VENSTER

Postbus 25278 Kantoor (+31) (0)10-277.22.66 Kassa (+31) (0)10-277.22.77 3001 HG Rotterdam, Nederland Fax (+31) (0)10-277.22.86 Informatie (+31) (0)10-277.22.88 Bezoekadres: Gouvernestraat 133 mail@lantaren-venster.nl www.lantaren-venster.nl


1 Persbericht


1 MUZIEKPROGRAMMA LANTAREN/VENSTER - DECEMBER 2007

Zaterdag 01 december
21:00 E 21 / E 19
Belmondo & Lateef Sextet
De Franse broers Lionel en Stéphane Belmondo behoren tot de top van de Franse jazzscene. Beide zijn al sinds hun tienerjaren grote bewonderaars van de Amerikaanse filosoof, fluittist en rietblazer Yusef Lateef. Ze nodigden hem uit voor hun cd Influence wat het begin werd van een innige samenwerking. Yusef Lateef werd geboren als William Emanuel Huddleston in Tennessee in 1920. Toen hij verhuisde naar Detroit kwam hij in contact met vele grootheden uit de jazz zoals Kenny Burrell, Milt Jackson, Paul Chambers en Donald Byrd. Hij begon professioneel te spelen en te touren met diverse swingorkesten waaronder Hot Lips Page, Roy Eldridge en Lucky Millender. In 1949 maakte hij een jaar lang deel uit van het Dizzy Gillespie Orchestra (waarbij hij zijn podiumnaam William Evans gebruikte). In 1950 keerde hij terug naar Detroit om fluit te leren spelen en te componeren. In deze periode bekeerde hij zich tot de islam en veranderde zijn naam in Yusef Lateef. In de jaren zestig werkte hij ook met Charles Mingus, Cannonball Adderley en Miles Davis. Hij begon eigen bands te leiden en ging zich toeleggen op filosofie en lesgeven.

Bezetting:

Yusef Lateef - fluit, tenorsax / Lionel Belmondo - fluit, tenorsax, sopraansax / Stéphane Belmondo - trompet / Laurent Fickelson - piano / Sylvain Romano - bas / Dre Pallemaerts - drums

Woensdag 05, donderdag 06 + vrijdag 07 december
20:00 E 11 / E 9
Reinier van Houdt "Aantekeningen van een zoogdier" Onlangs kwam vergeten muziek boven water. Muziek die Erik Satie in 1891 schreef voor de toneeltekst Le fils des étoiles van Josephin Peladan, de leider van de rozekruisers. Peladan stond een groots Wagneriaans gebeuren voor ogen. Massale met gevoel overladen klanken zouden slaafs zijn tekst illustreren en opluisteren.

Satie kwam echter met koele sublieme, bijna roerloze muziek voor piano-solo, die het hele drama links liet liggen. Het project sneuvelde zoals te verwachten voortijdig. Het is de vraag in hoeverre deze partituur voltooid is. Wanneer 115 jaar na dato een componist, een beeldend kunstenaar, een actrice en een pianist zich opnieuw buigen over Peladans drama, willen zij Satie in dankbaarheid omhelzen. Maar dat is nog niet zo eenvoudig. Zo stuiten zij steeds op de vraag wat voor ongewoon soort verbeelding Satie moet hebben gehad. Om deze vraag draait Aantekeningen van een zoogdier, een eerste zowel beeldende als muzikale voorstelling van Le fils des étoiles. Beroofd van ieder verhaal schuiven we aan bij Erik Satie, achter de piano. Componist Piet-Jan van Rossum zorgt voor een akoestische lijst om de onvoltooide partituur van Satie.

Met pianist Reinier van Houdt en actrice Barbara Duijfjes volgen we de 'leermeester van de verveling' in rijkostuum door de absurde werelden die uit zijn pianospel zelf lijken te ontstaan.

Zaterdag 08 december
21:00 E 17 / E 15
Stephan Micus
De muziek van Stephan Micus is geïnspireerd door alle windstreken en kenmerkt zich door wonderlijke combinaties van instrumenten. Hij componeert, maakt zijn eigen opnames en bespeelt zo'n vijftig blaas-, tokkel-, strijk- en slaginstrumenten, variërend van de Japanse shakuhachi (bamboefluit) en de Ethiopische bagana (harp) tot de Indiase dilruba (strijkinstrument) en de Ierse bodhran (trommel). Micus groeide op in Stuttgart. Als puber speelde hij in rockbandjes en richtte hij zich op een toekomst als beeldend kunstenaar. Op zijn zestiende vertrok hij naar Marokko om zijn horizon te verbreden. Sindsdien was zijn interesse in vreemde culturen gewekt. In Spanje nam hij lessen in flamencogitaar en enkele jaren later reisde hij af naar India, waar hij sitar- en sarangi leerde spelen. Eenmaal terug experimenteerde hij eindeloos met speeltechnieken en instrumentencombinaties. Zijn kluizenaarachtige leef- en werkwijze stelde hem in staat een geheel eigen geluid te ontwikkelen, wars van welke modegril dan ook. Op zijn laatste album, het instrumentale On the Wing uit 2006, valt een dromerige, adembenemende tiendelige suite te beluisteren.

Zaterdag 12 december
21:00 E 17 / E 15
Timuçin ?ahin & Randy Brecker Quartet
Twee grote namen bundelen vanavond hun krachten op het podium van Lantaren/Venster: de virtuoze gitarist Timuçin ?ahin en trompettist en allrounder Randy Brecker.

Timuçin ?ahin (1973) werd geboren in Turkije maar woont sinds 1992 in Nederland. Hij componeerde stukken voor diverse ensembles en artiesten, waaronder de Amsterdam Percussion Group en Jorge Isaac. ?ahin speelt als een van de weinigen op een double neck, een fretloze elektrische gitaar. Hij studeerde aan diverse conservatoria in binnen- en buitenland en wordt geroemd om zijn improvisaties en zijn perfectionisme. Zijn inspiratie haalt hij uit muziek uit Afrika en India, maar ook uit meer traditionele westerse jazz en hedendaagse klassieke muziek.

Randy Brecker (1945) studeerde in Philadelphia klassiek trompet en speelde vrijwel meteen in een big band. In 1967 belandde hij in New York in de legendarische popgroep Blood, Sweat & Tears. Omdat hij liever pure jazz wilde spelen, stapte hij over naar het kwintet van pianist Horace Silver. In 1969 richtte Randy met zijn (in januari 2007 overleden) broer Michael de jazzrockband Dreams op. Van 1974 tot 1979 werkten de broers samen in The Brecker Brothers Band. In het midden van de jaren negentig pakten de broers de draad weer op met de cd Out of the Loop. Een Grammy-award was het resultaat! In de jaren daarna trad Brecker op als studiomuzikant, tourde met eigen groepen en ontwikkelde zich als gastsolist bij diverse jazzgrootheden. Het technisch hoogstaand spel van Randy Brecker, met verwijzingen naar legendes als Miles Davis, Freddie Hubbard en vooral Lee Morgan, is uit duizenden te herkennen.

Bezetting:
Timuçin ?ahin - gitaar / Randy Brecker - trompet / Joshua Davis - bas / Sean Rickman - drums


2


3 Donderdag 13, vrijdag 14 + zaterdag 15 december


1 Do 20:00 E 15 / E 13 | Vr 18:00 E 25 / E 15 | Za 15:00 18:00 E 25 / E 15


2 Numoonfest "Laboratorium voor multimedia"

Van donderdag 13 t/m zaterdag 15 december vindt de derde editie van Numoonfest plaats. Geïnspireerd door de successen van de Numoonlab sessies en meer recentelijk Numoonlab TV ligt de nadruk meer dan ooit op avontuur, crossover en improvisatie.

Numoonfest opent op donderdag 13 december met een special rondom Tony Allen, de legendarische afrobeat drummer. Samen met het Numoonlab Orchestra verzorgt hij een geïmproviseerd optreden met speciale gasten als Joe Bowie (Defunkt) en Kain The Poet (Last Poets). Daarnaast komen diverse jonge gastmuzikanten, vocalisten en dansers aan bod.


3 Ook op 14 en 15 december speelt het Numoonlab Orchestra een centrale rol. Het hoofdpodium brengt een mix van muziek, video, poetry, dans en live-painting met de nadruk op instant composing. Grote namen uit de nu-jazz, soul, funk en elektronica als Dwight Trible, Ursula Rucker, Jon Hassell, Anthony Joseph en Marc de Clive-Lowe werken samen met nieuw talent. Het complete programma is te vinden op http://www.lantaren-venster.nl/36-591-Numoonfest.


---

Kim van Hardeveld
Publiciteit Muziek
(dinsdag, woensdag, donderdag)

Theater Lantaren/Venster
Gouvernestraat 133
3014 PM Rotterdam, Nederland
T: +31 10 277 22 66
M: +31 6 33 03 86 60
F: +31 10 277 22 86
e-mail: vanhardeveld@lantaren-venster.nl
www.lantaren-venster.nl


---- --