Stadsdeel De Baarsjes Amsterdam


Stadsdeelraad stelt begroting vast


30 november 2007

-
Anna Kutsch Lojenga

De deelraad van stadsdeel De Baarsjes heeft afgelopen dinsdag de programmabegroting met de plannen voor 2008 in het stadsdeel vastgesteld. Daarin staat wat het stadsdeel de komende jaren wil bereiken, wat daarvoor moet gebeuren en wat dat mag gaan kosten. Op elf punten werd de begroting nog gewijzigd op voorstel van een van de politieke partijen in de deelraad.

De PvdA waarschuwde afgelopen dinsdag voor een sociale tweedeling in De Baarsjes. Vooral in de Mercatorbuurt-Noord zijn veel gezinnen die, ondanks de economische vooruitgang, in grote problemen zitten en de PvdA wil die groep in 2008 helpen. Ook GroenLinks wil volgend jaar hulp die mensen bereikt. De partij wil verder stevige stappen zetten op het gebied van milieubeleid, sociale activering en de kwaliteit van het jongerenwerk. De fractie van de VVD wenst voor 2008 minder coffeeshops en actie op het braakliggende terrein waar de Westermoskee moet komen. En D66 hoopt dat volgend jaar Baarsjesbewoners minder langs elkaar heen leven en elkaar meer ontmoeten.

Op voorstel van de PvdA wordt er volgend jaar nagedacht over hoe de veiligheid van ondernemers kan worden verbeterd. PvdA, VVD en D66 willen verder dat het stadsdeel zich gaat inspannen om een kraskaart voor automobilisten die Baarsjesbewoners bezoeken, mogelijk te maken. De vier partijen in de raad steunden unaniem een voorstel van de PvdA om huisbezoeken af te gaan leggen in de Mercatorbuurt-Noord. Daarbij wordt door hulpverleners bij mensen thuis nagegaan welke problemen er spelen en hoe hun leefsituatie kan worden verbeterd. Ook raadsbreed was de steun voor een voorstel van GroenLinks om het aantal korte autoritten in De Baarsjes terug te dringen. Baarsjesbewoners moeten de auto meer laten staan en vaker de fiets pakken, zo wil de politiek.