Dienstenbond CNV

Nieuws

30 november 2007

Directie Witteveen Mode herkent eigen beleid niet terug in uitslag enquête

Door: Wessel Breunesse

Onlangs heeft CNV Dienstenbond een gesprek gevoerd met de directie van Witteveen. Onderwerp was de uitslag van de enquête die CNV Dienstenbond onder de medewerkers van Witteveen gehouden heeft. Hierin kwam naar boven dat zij geconfronteerd worden met een slechte communicatie, overdreven flexibiliteit en weinig waardering. De directie gaf te kennen dat zij haar eigen beleid niet herkent in de uitslag van de enquête. De door CNV Dienstenbond geconstateerde problemen zijn volgens hen incidenteel van aard. Toch zal de directie voorbereidingen treffen om ook zelf onderzoek te doen naar de tevredenheid van het personeel middels een medewerker tevredenheidsonderzoek (MTO). CNV Dienstenbond juicht dit toe.

De directie van Witteveen Mode heeft in het gesprek met CNV Dienstenbond aangegeven dat er in de afgelopen jaren veel veranderingen zijn geweest binnen het modebedrijf. Ten tijde van veranderingen is communicatie met medewerkers van groot belang. De directie geeft toe dat de wijze van communiceren continu haar aandacht heeft. De uitslag van de enquête is voor de directie dan ook een bevestiging dat er binnen de eigen organisatie meer en langer getraind moet worden in communicatie en het goed en helder overbrengen van boodschappen. Volgens de directie zal daar de komende jaren nog veel aandacht naar uitgaan.

Incidenten
Ondanks de erkenning dat er in de communicatie nog veel kan verbeteren heeft de directie van Witteveen aangegeven dat de problemen, zoals die uit de enquête naar boven komen, incidenteel van aard zijn. Witteveen zegt geen reden te hebben tot zorg en ook niet geschrokken te zijn van de uitslag. Het beleid van Witteveen is naar eigen zeggen namelijk geheel anders dan de uitslag van de enquête heeft laten zien. Zo is er wel degelijk sprake van waardering middels winkelwedstrijden, bijzondere vermeldingen in het weeknieuws en attenties. Gecommuniceerd wordt er onder andere in werkoverleggen. Ook heeft Witteveen de wens geuit om in de toekomst te starten met functioneringsgesprekken. Verder bestaat er bij het bedrijf de mogelijkheid voor het opnemen van een vaste vrije dag, mits er geen bezettingsprobleem is en zijn werkroosters uiterlijk twee weken van tevoren bekend bij de medewerkers. Het inhouden van een vakantiedag, voor op eigen wens niet ingeroosterde dagen in een week waarin medewerkers al het aantal contracturen voor die week gewerkt hebben, is volgens de directie geen bedrijfsbeleid en hoort dus niet te gebeuren. Het dragen van de eigen collectie is naar eigen zeggen geen verplichting. Wel worden medewerkers geacht een actueel Witteveen bovenstuk te dragen. Om dit aan te moedigen geeft zij de maximale fiscale korting aangevuld met 30% extra korting op een bedrag dat wordt afgestemd op het aantal contracturen.

Tevreden?
Zijn de problemen inderdaad incidenteel van aard of is er meer aan de hand? U kunt ons daarover informeren. Maar er zijn meer mogelijkheden om daarachter te komen. CNV Dienstenbond heeft Witteveen geadviseerd om ook zelf onderzoek te doen naar de tevredenheid onder het personeel, middels een medewerker tevredenheidsonderzoek (MTO). Een MTO is een uitstekend middel om de mening van het personeel in kaart te brengen en vervolgens verbeterplannen te maken waar nodig. Zijn de door ons geconstateerde problemen echt incidenteel van aard? Een MTO kan daar uitsluitsel over geven. Veel gerenommeerde bedrijven gebruiken een MTO als middel om de organisatie te verbeteren en de tevredenheid van medewerkers op peil te houden danwel te vergroten. Witteveen heeft inmiddels toegezegd in 2008 voorbereidingen te zullen treffen om een dergelijk MTO te houden. CNV Dienstenbond juicht dit toe. Door onze inzet zijn de onderwerpen werkplezier en arbeidsomstandigheden op de kaart gezet bij Witteveen.

Samen sterk voor meer plezier in het werk!
Door de inzet van CNV Dienstenbond hebben we aandacht gevraagd voor de arbeidsomstandigheden bij Witteveen en staat het onderwerp werkplezier op de agenda bij de directie. De toezegging om een MTO te houden onder het personeel getuigd daarvan. CNV Dienstenbond ziet dit als een succes. De deelnemers aan de enquête hebben hier aan bijgedragen, waarvoor dank! Toch blijft uw steun hard nodig! Samen staan wij immers sterker in het scherp houden van de directie. De aandacht voor werkplezier en arbeidsomstandigheden mag immers niet verslappen. Word daarom lid met de bon onderaan en overtuig uw collegas van het lidmaatschap van CNV Dienstenbond. Kijk voor de voordelen van het lidmaatschap op www.cnvdienstenbond.nl.

Heeft u vragen en/of opmerkingen over deze nieuwsbrief dan kunt u contact opnemen met bestuurder Wessel Breunesse. Hij is bereikbaar per telefoon op 035-6460580, of per e-mail via
w.breunesse@remove-this.cnvdibo.nl