Stadsdeel Zeeburg

Kinderspeelterrein Jeugdland weer open voor publiek

Persbericht

30 november 2007
Het dagelijks bestuur van Zeeburg heeft besloten om kinderspeelterrein Jeugdland weer open te stellen voor publiek. De resultaten van het definitieve bodemonderzoek geven geen aanleiding om het terrein gesloten te houden. Uit het onderzoek blijkt dat de gezondheidsrisico's voor spelende kinderen op Jeugdland als gevolg van de aangetroffen loodgehalten in de bodem minimaal zijn. Jeugdland was in afwachting van de resultaten van onderzoek naar de bodemverontreiniging sinds begin oktober 2007 gesloten.

Minimaal risico

Ingenieursbureau Wareco heeft in het diepgaandere onderzoek 60 monsters apart bemeten. Op sommige plekken komt het loodgehalte boven de toegestane waarde voor een kinderspeelplaats uit. Dit beeld is niet uitzonderlijk in Amsterdam. Er is echter geen sprake van een combinatie van factoren die zorgt voor een daadwerkelijk gezondheidsrisico voor spelende kinderen. Alleen kinderen die meer dan 140 keer per jaar Jeugdland zouden bezoeken en elke keer daadwerkelijk grond zouden binnenkrijgen, lopen een gezondheidsrisico. Dit zogeheten hand-mond contact treedt voornamelijk op bij kinderen onder de zes jaar. In het rapport over het bodemonderzoek staat dan ook dat de gezondheidsrisico's voor spelende kinderen op Jeugdland als gevolg van de aangetroffen loodgehalten in de bodem minimaal zijn. Zowel ingenieursbureau Wareco, de Dienst Milieu en Bouwtoezicht als de GGD adviseren om Jeugdland weer open te stellen voor publiek. Dit eensluidende advies heeft het bestuur overgenomen.

Zelfgebouwde hutten op Jeugdland

Kale plekken afgedekt

Hoewel het gezondheidsrisico verwaarloosbaar is, besluit het dagelijks bestuur toch om de kale plekken op Jeugdland zorgvuldig af te dekken. Zo wordt elk risico als gevolg van hand-mond contact, hoe klein ook, uitgesloten. Als deze werkzaamheden afgerond zijn, gaat Jeugdland weer open. De verwachting is dat dat begin januari 2008 zal zijn.

Stadsdeel gaat Jeugdland zelf beheren

Het dagelijks bestuur heeft tevens besloten om Jeugdland tijdelijk per
1 januari 2008 zelf te gaan beheren. Op die datum eindigen immers het huurcontract en de subsidierelatie met Welzijn aan het IJ, die momenteel Jeugdland beheert.

Het stadsdeel neemt daartoe drie medewerkers van Jeugdland over. De verwachting is dat het tijdelijk beheer door het stadsdeel zelf maximaal twee jaar gaat duren.

Terrein Jeugdland

Terrein wordt opnieuw ingericht

Het stadsdeel werkt tegelijkertijd hard aan een compleet nieuwe inrichting van het mooi gelegen en kansrijke terrein. De bedoeling is om van Jeugdland een avontuurlijke en laagdrempelige natuurspeelplaats te maken, óók voor kinderen met een beperking.

Een flinke uitdaging voor een groot, natuurrijk en ecologisch belangrijk gebied midden in de stad. In 2008 zal een nieuwe exploitant worden geselecteerd en gewerkt worden aan een definitief ontwerp voor de nieuwbouw en herinrichting van het terrein. De planning is om het vernieuwde Jeugdland in de zomer van 2010 te openen.