Ingezonden persbericht

7 september 2007

Schouten & Nelissen op zoek naar de 'Best schrijvende ambtenaar 2007'

Zaltbommel, 7 september 2007 - Dit najaar zoekt trainings- en organisatieadviesbureau Schouten & Nelissen voor de derde keer op rij naar de best schrijvende ambtenaar van Nederland. Het gaat niet om zomaar de eerste de beste ambtenaar, maar om één die talent heeft voor het schrijven van toegankelijke brieven aan burgers. Aan de zoektocht komt op 30 november een einde in het provinciehuis van Provincie Overijssel waar de nationale ombudsman, de heer Alexander Brenninkmeijer, de Gouden Veer zal overhandigen aan de 'Best schrijvende ambtenaar 2007'. Met deze nationale schrijfwedstrijd wil Schouten & Nelissen samen met hoofdsponsors Adecco en Wegener het helder en doelgroepgericht schrijven op de kaart zetten. Zie www.stukkenbeterschrijven.nl voor meer informatie.

Nederland zoekt ambtenaren die heldere, krachtige stukken schrijven. Zo zei minister Ter Horst van Binnenlandse Zaken nog in een televisie-uitzending op 29 maart dat zij behoefte heeft aan "korte, leesbare en concrete stukken, waar je binnen dertig seconden de kern uit kunt halen".
Deze eisen gelden dubbel en dwars voor brieven aan burgers. Die brieven moeten helder, concreet zijn en bovenal afgestemd op de lezer. Brieven die hieraan niet voldoen, bereiken de lezer niet.

Overheid op afstand
Johannes de Geus, adviseur bij Schouten & Nelissen, auteur van het boek Stukken beter schrijven én secretaris van de nationale schrijfwedstrijd: "Het is op dit moment niet zo moeilijk om je een beeld te vormen van een overheid op afstand. Iedereen kent de karikatuur van de ambtenaar die graag lange, ontoegankelijke brieven schrijft. Terwijl de overheid meer dan ooit de kloof naar de burger wil overbruggen. Met de schrijfwedstrijd willen we het helder en doelgroepgericht schrijven promoten bij ambtenaren."

Hoe wordt u de best schrijvende ambtenaar van 2007?
Elke ambtenaar die talent heeft voor het schrijven van brieven aan burgers, kan meedoen aan de schrijfwedstrijd, door zijn of haar beste brief voor 1 november in te sturen. Een deskundige jury onder leiding van mevrouw Annemarie Jorritsma beoordeelt de stukken en maakt op 30 november de winnaar bekend. De jury gebruikt bij de beoordeling het CCC-model van Jan Renkema. Dit model beoordeelt een tekst op Correspondentie (zijn het doel van de schrijver en de behoefte van de lezer op elkaar afgestemd), Consistentie (houdt de schrijver gemaakt keuzes consequent aan) en Correctheid (leeft de schrijver taal- en stijlregels na).

Jury
Naast mevrouw Jorritsma zitten in de jury van de nationale schrijfwedstrijd: een geïnteresseerde burger, Carel Jansen, hoogleraar Bedrijfscommunicatie van de Radboud Universiteit Nijmegen, en Johannes de Geus en Femke Noordhoek, schrijftrainers van Schouten & Nelissen.

Zie voor meer informatie en aanmelden de website van de schrijfwedstrijd www.stukkenbeterschrijven.nl

Bij vragen kunt u contact opnemen met Astrid van der Put-van der Vlugt van Van der Put Communicatie, telefoon (040) 257 87 62 of mobiel (06) 30 16 64 27.