Gemeente Westervoort

Vuurwerkcampagne van start

Zoals elk jaar organiseert Halt Gelderland in samenwerking met politie en Justitie de maanden december en januari een vuurwerkcampagne. De doelstelling van de campagne is om de overlast en het aantal ongelukken door vuurwerk tijdens de jaarwisseling en in de korte periode daarvoor te voorkomen. De campagne richt zich op de voornaamste risicogroep, namelijk jongeren in de leeftijdsgroep van 8 tot en met 17 jaar.

Rondom de jaarwisseling wordt behoorlijk wat vuurwerk afgestoken. Velen beleven daar plezier aan. Maar vuurwerk kan ook overlast betekenen en levensgevaarlijk zijn! De jaarlijks terugkerende vuurwerkcampagne bestaat uit een aantal activiteiten en producten. In december start een speciaal voorlichtingsprogramma voor de groepen 7 en 8 van het basisonderwijs en de klassen 1 en 2 van het voortgezet onderwijs. Het heeft als doel de kinderen en jongeren te wijzen op de gevaren en de gevolgen van verkeerd gebruik van vuurwerk.

Veilig en verantwoord
De regelgeving vuurwerk is bedoeld voor de eigen veiligheid en die van anderen, het milieu en om overlast tegen te gaan. Tijdens de voorlichtingslessen op school wordt aandacht besteed aan de verschillende aspecten rondom het kopen en afsteken van vuurwerk, zoals veiligheid, regelgeving en gedrag. Ook ouders worden bij de campagne betrokken. Zij krijgen via hun kind een informatieve brief.

Vuurwerkregels
De regels over het in bezit hebben en afsteken of verkopen van vuurwerk zijn dit jaar gelijk aan voorgaande jaren.
* Vuurwerk mag alleen worden verkocht aan personen vanaf 16 jaar.
* Vuurwerk mag alleen worden gekocht bij de erkende verkooppunten op 28, 29 en 31 december.

* Op 31 december mag vuurwerk vanaf 10 uur tot 1 januari 02.00 uur worden afgestoken.

Aanpak
Jongeren van 8 tot en met 17 jaar die vóór 31 december vuurwerk afsteken of op andere wijze een vuurwerkovertreding begaan, worden door de politie doorverwezen naar Halt Gelderland. De politie maakt deze dagen extra tijd vrij voor controles op het omgaan en afsteken van vuurwerk. Bureau Halt zorgt bij jongeren in dit soort zaken voor het vervolg, bijvoorbeeld in de vorm van een taakstraf.

Halt Gelderland
Bureau Halt levert in samenwerking met politie en Justitie een bijdrage aan de preventie en bestrijding van jeugdcriminaliteit door jongeren. Jongeren die strafbare feiten plegen, worden niet direct naar justitie verwezen maar krijgen een laatste kans om recht te zetten wat ze fout hebben gedaan. De vuurwerkcampagne van Halt Gelderland is opgezet en wordt uitgevoerd in samenwerking met politie en Justitie. De campagne is mede mogelijk gemaakt met financiële steun van de deelnemende gemeenten in de provincie Gelderland.

Gemeente Westervoort, Dorpsplein 1, Postadres: Postbus 40 (6930 AA); T: (026) 3179911; F: (026) 3113623 E: gemeente@westervoort.nl