Gemeente Sint-Michielsgestel


Uitreiking Koninklijke onderscheiding

donderdag 29 november 2007

Op donderdag 29 november werd de heer dr. M.W. van Boven uit Sint-Michielsgestel, geboren 30 december 1944, benoemd tot Officier in de Orde van Oranje van Oranje Nassau. Hij ontvangt de onderscheiding op grond van zijn verdiensten sinds 1979 voor het archiefwezen.

In de periode 1979-1988 was hij respectievelijk gemeentearchivaris van Helmond, Breda en wederom Helmond.
Als Rijksarchivaris in de provincie Noord-Brabant (1988-1995) was hij verantwoordelijk voor het Brabantse culturele erfgoed. Als voorzitter van de Kring van Brabantse archivarissen was hij tevens stimulator van nieuwe ideeën en ontwikkelingen en initiator van tal van activiteiten. Voorts stond hij aan de wieg van de Brabantse rechtshistorische reeks, een serie wetenschappelijke studies over de institutionele geschiedenis van dit gewest. In 1993 verscheen Noord-Brabant in de negentiende eeuw , in 1996 gevolgd door Noord-Brabant tijdens de Republiek der Zeven Verenigde Nederlanden.
Hij maakte in de periode 1998-1990 deel uit van de Commissie Voorbereiding Geschiedschrijving en later de Commissie van Advies, die in 1996 beëindigd werd met de publicatie van het driedelige werk Geschiedenis van Noord-Brabant 1796-1996.

In de periode 1995-1997 heeft hij aan de organisatorische veranderingen in het Nederlandse archiefwezen zelf de eerste vorm gegeven door een fusie tot stand te brengen tussen het Rijksarchief in de provincie Utrecht en het Gemeentearchief Utrecht.

Sinds 1997 is hij Algemeen Rijksarchivaris (hoogst verantwoordelijke voor het Nederlandse archiefwezen) en directeur van het Nationaal Archief (bewaarplaats van de archieven van landelijke en internationale betekenis). In deze periode heeft hij een omslag in het archiefwezen tot stand gebracht. Ter uitvoering van de politieke wens het cultureel erfgoed breder toegankelijk te maken voor een groter publiek, is hij de leidsman en inspirator geweest om de Nederlandse archiefinstellingen te veranderen in historische centra. Tekenend is de naamwijziging van Algemeen Rijksarchief in Nationaal Archief en de totstandkoming van een permanente tentoonstelling van de Nederlandse topstukken met de naam De Verdieping van Nederland. Ook voltooide hij namens de staatssecretaris van Cultuur in alle provincies de fusie van de rijksarchieven met gemeentearchieven en andere cultuurinstellingen tot zelfstandige regionale historische centra.

Hij was nauw betrokken bij het door de Nederlandse overheid geïnitieerde gemeenschappelijk cultureel erfgoedbeleid. Zwaartepunt is de samenwerking met landen waarmee Nederland een gezamenlijk verleden heeft: Indonesië, Suriname, India, Sri Lanka, Zuid-Afrika, Ghana en Rusland. Door zijn inzet is Nederland leidend op het terrein van conservering en restauratie, is geïnvesteerd in het Surinaams en Antilliaanse archiefwezen en wordt met Indonesië samengewerkt in het kader van het memory of the World Programma van UNESCO. Dankzij zijn bemoeienissen heeft het archief van de Verenigde Oost-Indische Compagnie een plaats op de Werelderfgoedlijst gekregen.

De Minister van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap, de heer dr. R.H.A. Plasterk, reikte de onderscheiding uit op donderdag 29 november 2007 bij het afscheid van de heer M. W. van Boven als Algemeen Rijksarchivaris en Directeur Nationaal Archief.
---