N.V. Nederlandsche Apparatenfabriek

Stijging Nedap jaaromzet 2007. Sterke toename aantal nieuwe producten

28 november 2007 Groenlo Na de omzetpiek in 2006 verwacht de directie van de N.V. Nederlandsche Apparatenfabriek Nedap met een voorbehoud voor onvoorziene omstandigheden in de resterende weken toch een omzetstijging voor 2007. Een wisselende en per saldo positieve ontwikkeling van de omzet in de diverse klantgroepen is inherent aan het innovatieve en veelal projectmatig karakter van Nedap. Een belangrijk deel van de klantgroepen laat op dit moment een mooie omzetstijging zien, voldoende om de verwachte lagere omzet in enkele andere klantgroepen op te vangen. Verhoudingsgewijs zijn veel nieuwe producten op de markt geïntroduceerd, met name in de tweede helft van het jaar. Deze introducties zorgen op korte termijn voor hogere kosten en mogelijk omzetvertraging, maar zullen op langere termijn een goede bijdrage leveren aan verdere omzet- en winstgroei. De directie is dan ook tevreden en optimistisch over de gang van zaken.

De klantgroep Retail Support (antiwinkeldiefstalsystemen, beheer en informatiesystemen voor dervingsbestrijding) positioneert zich steeds beter in haar marktsegment. In weerwil van sterke concurrentie zal zij het lopende jaar wederom een bevredigende omzetstijging laten zien. Met name de afzet in Oost Europa vertoont een sterke groei, terwijl de levering van systemen aan India ook een interessante ontwikkeling is.

De klantgroep heeft dit jaar diverse nieuwe, beloftevolle producten geïntroduceerd, waaronder het modulaire FLEUReas systeem, een nieuw geavanceerd beveiligingssysteem voor supermarkten en een gebruikersvriendelijk beheersysteem voor toegangsverlening in de Retail. Voor het EASi/tagging concept werd het `Global RF Label Competence Center' opgericht, waarmee klanten, labelfabrikanten en
-integrators toegang krijgen tot nieuw ontwikkelde beveiligingslabels en in staat zijn de kwaliteit van deze labels te verbeteren.

Security Management (systemen voor toegangscontrole, betaling, brand- en inbraakmelding, observatie en biometrie) lijkt de omzet van 2006 te benaderen, terwijl dat jaar werd gekenmerkt door een uitzonderlijk grote opdracht. Nieuwe functionaliteiten en specifieke oplossingen voor klanten zijn ontwikkeld en op de markt gebracht. Te noemen hier zijn bijv. diverse veiligheidsverhogende functionaliteiten o.a. op het gebied van bezoekersmanagement en een gebruiksvriendelijke meertalige User Interface.

Zij versterkt hiermee haar positie in de markt, die wordt gekenmerkt door terughoudendheid bij het overschakelen naar een nieuw beveiligingssystemen.

Verkiezingssystemen zal een lagere omzet genereren. Met name in Nederland werden minder stemmachines verkocht omdat de markt ongeveer verzadigd is. In 2006 kon de klantgroep nog profiteren van extra activiteiten als gevolg van een vermeend gebrek aan veiligheid van de stemmachine. De heroriëntering in Nederland met betrekking tot stemmachines heeft overigens geen negatieve gevolgen voor de omzet.

De NYSBOE (New York State Board Of Elections) heeft nog steeds geen nieuw keuringsinstituut aangewezen, zodat hier op korte termijn geen omzet te verwachten is. Duitsland, Frankrijk en Ierland staan in toenemende mate positief ten opzichte van de inzet van stemmachines en wijken daarmee sterk af van de abrupte, paniekerig ogende Nederlandse koerswijziging.

De omzet van de klantgroep Power Supplies (elektronische besturingen gebaseerd op vermogenselektronica voor o.a. licht, milieu, kantoorautomatisering, medische scanapparatuur en zonne-energie) laat een sterke groei zien. Deze sterke groei komt geheel voor rekening van producten voor aansturing van licht, zoals bij toepassingen op boorplatforms, voor waterzuivering en voor verlichting van grote ruimtes. Hier wordt veel aandacht besteed aan nieuwe producten en toepassingen als het drogen van lakken en lijmen en voor schimmelbestrijding in gewassen.

De klantgroep Agri (automatisering, beheer- en informatiesystemen voor de melkvee- en varkenshouderij) toont eveneens een goede omzetgroei, met name waar het toelevering betreft ten behoeve van melkrobots.

Nieuwe ontwikkelingen, die gericht zijn op een optimalisatie van de verhouding tussen opbrengsten en kosten bij de eindgebruiker, zijn het Velossysteem, een modulaire managementsysteem voor varkens- en melkveehouderij, en de Lactivator, een activiteitssensor voor koeien.

De klantgroepen Library Solutions (RFID zelfbedieningssysteem bibliotheken), Healthcare (automatisering van tijdregistratie voor de zorgsector) en Locker Management Systems (sloten en beheersystemen voor lockers) laten allen een bevredigende omzetstijging zien. In de drie groepen is grote aandacht voor nieuwe producten en marktverbreding. Nieuwe producten voor Library Solutions zijn o.a. een sfeerantenne, een mobiele mini bibliotheek en nieuwe labels, voor Healthcare: een planningsmodule, Moves, en een efficiënt en veilig sleutelbeheersysteem iO Open, voor Locker Management Systems het nieuw ontwikkelde afhaalsysteem voor medicijnen bij apothekers.

De omzet van AVI (automatische voertuig identificatie) zal dit jaar naar verwachting een pas op de plaats maken. Een hoge omzet in het laatste kwartaal van 2006 zorgde voor een relatief kalm begin van 2007. Hier is de ontwikkeling gericht op een bredere toepassing van de producten.

De klantengroep Education (toegangscontrole en automatisering van presentie en absentie van studenten) en Specials (elektronische besturingen voor homecomfort en autocomfort, alsmede aansluitmateriaal voor telecom) blijven dit jaar in omzet achter. Education kon de opgelopen omzetachterstand door invoering van een groot project helaas toch niet inlopen. Specials bevindt zich in een transitiefase en blijft, conform verwachting, eveneens achter. Omzet uit nieuwe projecten en een hogere omzet van aansluitmateriaal voor telecom temperen overigens de ingecalculeerde terugloop van omzet uit bestaande projecten.

Het terughalen van bij derden, in het buitenland, uitbestede productie van elektronische componenten en het onderbrengen daarvan bij onze nieuw opgerichte Nederlandse dochteronderneming Inventi heeft veel aandacht gevraagd en voor aanloopkosten gezorgd. De opstartfase is inmiddels voorbij, zodat alle aandacht kan worden besteed aan een slimme manier van werken, die Inventi in staat moet stellen om, internationaal, concurrerend te produceren.

Vooruitzichten:

Kennis van het bedrijfsproces van de klant en toepassing van nieuwe technologieën vormen de basis voor nieuwe, oorspronkelijke en duurzame toepassingen met onderscheidend vermogen voor de klant. Dit kwalitatieve aspect van de omzet, dat tot uitdrukking komt in een goede toegevoegde waarde in procenten van de omzet, staat centraal. Dit heeft de hoogste prioriteit en zorgt voor het stevige fundament waarop Nedap verder bouwt aan autonome groei van omzet en resultaat.

Voor nadere informatie:

G.J.M. Ezendam

Controller Nedap N.V.

Tel.: 0544-4711120

Website: www.nedap.com