Ingezonden persbericht


Panorama Mesdag vraagt duidelijkheid en onderzoek naar verzakkingen Juridische stappen tegen gemeente en ontwikkelaar

Den Haag 30 november 2007 - De directie van Panorama Mesdag maakt zich grote zorgen over de gevolgen van de bouw van een ondergrondse parkeergarage aan de Mauritskade, pal naast de historische panoramarotonde van dit rijksmonument. De voorbereidingen voor het graafwerk voor de twee verdiepingen tellende garage hebben al zetting van de rotonde veroorzaakt. Vragen aan ontwikkelaar Lirema bv om aan te tonen dat verder werken verantwoord is blijven onbeantwoord. Ook de gemeente, die een bouwvergunning heeft verleend, wil niet ingrijpen. Het meest riskante deel van de werkzaamheden moet nog beginnen en daarom heeft Panorama Mesdag juridische stappen ondernomen. Gevraagd wordt om stopzetting van de bouwwerkzaamheden voorafgaand aan onafhankelijk onderzoek en om duidelijkheid over de vergunningsvoorschriften.

Na jarenlange leegstand van het voormalige PTT gebouw op de hoek Mauritskade/Zeestraat ontstond eind 2005 het plan om dit complex te verbouwen tot een hotel. De kelder bleek te klein om aan de parkeereis te voldoen. Dit probleem werd opgelost door het oude zwembad aan de Mauritskade te slopen en te vervangen door een nieuw fitnesscentrum op een ondergrondse parkeergarage waarvan het hotel mede gebruik kan maken. Ten behoeve van de dubbele functie is door de ontwikkelaar besloten om een tweelaagse kelder te laten bouwen tot op ongeveer twee meter afstand van de monumentale rotonde van Panorama Mesdag. De gemeente verleende vergunning.

Nu met de bouw een begin is gemaakt blijken al meteen meer verzakkingen op te treden dan verwacht. De gemeente stond weliswaar al enige verzakking toe, maar ging daarmee voorbij aan het eigen beleid voor het bouwen van parkeerkelders naast monumenten waarin staat dat bij dergelijke werkzaamheden voldoende afstand wordt gehouden of zettingen geheel worden vermeden.

Panorama Mesdag heeft binnen de eigen verantwoordelijkheid meegewerkt aan de gewenste oplossing voor de hoek Zeestraat/ Mauritskade, ondanks zorgen over een grote bouwput pal naast de rotonde. Nu blijkt dat ook bij toepassing van een relatief veilige bouwmethode al zettingen worden veroorzaakt die veel groter zijn dan verwacht en meer zettingen aangekondigd worden, wil Panorama Mesdag eerst aanvullend onafhankelijk onderzoek evenals duidelijkheid over de vergunningvoorschriften.

Om het unieke monument te beschermen heeft Panorama Mesdag vandaag aan de voorzieningenrechter gevraagd om stopzetting van de bouwwerkzaamheden zolang onafhankelijk onderzoek en eventuele aanbevelingen niet zijn uitgevoerd. Aan de gemeente wordt gevraagd haar eigen beleid beter toe te passen, door een meer actieve bescherming voor het panorama. Met haar actie beoogt de directie van Panorama Mesdag dat het unieke gebouw, mét uiteraard het wereldberoemde doek, ook voor toekomstige generaties wordt behouden.

Over Panorama Mesdag

Panorama Mesdag is een uniek Haags monument en behoort tot het nationale en internationale erfgoed van Nederland. Het is het oudste panorama ter wereld op zijn originele locatie en biedt in de Haagse Zeestraat een vredelievend beeld in 'virtual reality' van Scheveningen in 1881. Hendrik Willem Mesdag, één van de bekendste kunstenaars van de Haagse School, legde dit vergezicht op de zee, de duinen, het dorp Scheveningen en Den Haag in 360 graden vast en creëerde daarmee het grootste schilderij van Nederland; niet minder dan 120 meter lang en meer dan 14 meter hoog. Het is dagelijks geopend en trekt gemiddeld 150.000 bezoekers per jaar. Daarmee vertegenwoordigt het ook een grote waarde voor de Haagse economie.

Voor de redactie:

Meer informatie: Marijnke de Jong, directeur
Contact: 070 310 6665
mdejong@panorama-mesdag.com