Gemeente De Wolden


Zuidwolde, 30 november 2007

Persbericht

Hoofdconclusie onderzoek rekenkamercommissie naar de sturing van gemeenschappelijke regelingen door gemeente De Wolden

"Het college en de gemeenteraad hebben de instrumenten om invloed uit te oefenen, maar weten deze instrumenten onvoldoende in de praktijk te gebruiken".

Deze hoofdconclusie trekt de rekenkamercommissie van gemeente De Wolden uit haar onderzoek naar de sturing van gemeenschappelijke regelingen.

De rekenkamercommissie heeft onderzocht hoe de gemeente De Wolden stuurt op de gemeenschappelijke regelingen: de GGD Drenthe, de werkvoorzieningschappen Reestmond en Alescon en het Regionaal Instituut voor Musische Vorming (Scala). In een gemeenschappelijke regeling brengen verschillende gemeenten bepaalde activiteiten onder. Hiervoor dragen de gemeenten bij in de kosten. Voor De Wolden betekent de begrote bijdrage voor 2007 aan de vier gemeenschappelijke regelingen een bedrag van ruim E 500.000.

Antwoord op de onderzoeksvragen

De rekenkamercommissie beantwoordt in haar rapport de vraag welke instrumenten burgemeester en wethouders en de gemeenteraad hebben om te kunnen sturen. Ook vroeg de rekenkamercommissie zich af of deze instrumenten worden gebruikt en of het beoogde effect ontstaat. De conclusies van de rekenkamercommissie zijn onder andere: . De gemeente stuurt niet op de producten en prestaties die de gemeenschappelijke regelingen aan de gemeente leveren. De aandacht is alleen gericht op beheersing van kosten. . De gemeenteraad krijgt te weinig relevante informatie om op hoofdlijnen te kunnen sturen.

Aanbevelingen
De rekenkamercommissie doet meerdere aanbevelingen. Samengevat adviseert de commissie aan de raad ten eerste te bepalen in welke mate sturing wordt gegeven. Waarbij de rekenkamercommissie aantekent dat meer sturing in principe meer invloed betekent op de output. Hierdoor wordt een kwalitatief hoogwaardiger product gerealiseerd.

Het onderzoeksrapport is vandaag aan de gemeenteraad van De Wolden gezonden. Tijdens de raadsvergadering van 13 december 2007 zal de raad het rapport behandelen.

///////////////////////////////