Universiteit van Amsterdam

Gepubliceerd op 26 november 2007

UvA draagt facultaire archieven over aan Stadsarchief Amsterdam

Gepubliceerd op 26 november 2007

De Universiteit van Amsterdam (UvA) draagt op vrijdag 30 november haar facultaire archieven over aan het Stadsarchief Amsterdam. De overdracht - formeel aangeduid als overbrenging - van de archieven vormt de afsluiting van een groot archiefproject van de afdeling Documentaire Informatievoorziening (DIV) van de UvA. Na het ondertekenen van de overdrachtsakten volgt een gesprek met drie generaties van de familie Frenkel, die alledrie aan de Universiteit van Amsterdam hebben gestudeerd. Op het programma staat ook de presentatie van de publicatie Over de volle breedte, Amsterdams universitair onderzoek na 1970 door dr. Sijbolt Noorda (voorzitter VSNU en oud-voorzitter College van Bestuur UvA). De bijeenkomst begint om 16.00 uur in gebouw De Bazel in Amsterdam.

Het Archiefproject

In het Archiefproject zijn de archieven van faculteiten, subfaculteiten, instituten, vakgroepen en dergelijke uit de periode 1877-1997 opgespoord op meer dan tachtig locaties van de UvA. Vervolgens zijn de archiefstukken toegankelijk gemaakt door middel van archiefinventarissen. Het archief, ongeveer 600 strekkende meter papier, omvat notulen van vergaderingen, examenregisters, omvangrijke correspondenties over de universiteit en de organisatie van het wetenschappelijk bedrijf, en onderzoeksmateriaal. De formele overdracht krijgt vorm door ondertekening van akten van overbrenging en uitlening door dr. Karel van der Toorn (voorzitter College van Bestuur UvA), dr. Jan Boomgaard (gemeentearchivaris) en drs. Lieuwe Zoodsma (Rijksarchivaris Noord-Holland). De archieven worden overgedragen naar aanleiding van de Archiefwet 1995. Deze wet vraagt van de universiteiten dat zij hun archieven, net als overheidsinstellingen, na twintig jaar overbrengen.

De familie Frenkel: drie generaties over studeren aan de UvA

In een informeel gesprek zullen Maurits en Daan Frenkel en Rogier Oranje, drie generaties van de familie Frenkel, hun ervaringen als student aan de UvA uitwisselen. Maurits Frenkel (1919) deed in 1942 en 1946 artsexamen. Hij werkte bij het Wilhelmina Gasthuis en werd later hoogleraar Geneeskunde in Rotterdam. Daan Frenkel (1948) studeerde in 1972 af in de Scheikunde. Tegenwoordig is hij hoogleraar Simulatie van macromoleculen aan de UvA. Rogier Oranje (1983) studeert Griekse en Latijnse taal en cultuur.

De publicatie Over de volle breedte, Amsterdams universitair onderzoek na 1970

In de loop der jaren is aan de UvA veel belangrijk wetenschappelijk onderzoek verricht. Uit alle faculteiten zijn voorbeelden te geven van onderzoek dat uniek is voor Nederland en vaak ook internationaal baanbrekend is geweest. In de bundel Over de volle breedte, Amsterdams universitair onderzoek na 1970, samengesteld door Menno Polak, Jan Sevink en Sijbolt Noorda, worden twaalf voorbeelden van dergelijk onderzoek gepresenteerd. Van de verste sterren tot de kleinste deeltjes, van Rembrandt tot immigratie, van tandartsangst tot informatierecht: het boek geeft een enthousiasmerend beeld van de variëteit van de wetenschapsbeoefening aan de Universiteit van Amsterdam.

Programma

16.00 uur: Welkomstwoord door dr. Jan Boomgaard, gemeentearchivaris

16.05 uur: Toelichting op het archiefproject door projectleider dr. Menno Polak

16.20 uur: Formele overdracht: tekenen van de akten van overbrenging en uitlening

16.25 uur: De familie Frenkel: drie generaties over studeren aan de UvA

16.45 uur: Presentatie Over de volle breedte, Amsterdams universitair onderzoek na 1970 door dr. Sijbolt Noorda

16.55 uur: Afsluiting door dr. Jan Boomgaard

17.00 uur: Borrel


Locatie

Koningszaal van het Stadsarchief, gebouw De Bazel, Vijzelstraat 32 (hoofdingang), Amsterdam.