Regering.nl

Kabinet wil democratie versterken

Nieuwsbericht | 30-11-2007

Het kabinet wil de representatieve democratie, zoals die nu in Nederland bestaat, versterken. Allereerst moet de rol van de volksvertegenwoordigers sterker worden.

Daarbij hoort ook aandacht voor de positie van politieke partijen. Deze is volgens het kabinet aan erosie onderhevig.

Dat staat in de kabinetsreactie op het eindrapport 'Hart voor de publieke zaak' van de Nationale conventie van 5 oktober 2006. In opdracht van het vorige kabinet deed de conventie voorstellen voor veranderingen in het politieke bestel die het vertrouwen tussen burger en politiek kunnen vergroten.

Herstel van vertrouwen ontstaat volgens het kabinet door aandacht te besteden aan maatschappelijke problemen en deze in dialoog met de samenleving op te lossen.

Draagvlak

Net als de Nationale conventie is het kabinet voor versterking van de vertegenwoordigende organen (Tweede Kamer, provinciale staten en gemeenteraden). Dit kan bijvoorbeeld door hun zelfstandigheid beter zichtbaar te maken.

Daarnaast wil het kabinet het draagvlak vergroten voor democratische instellingen, processen en kernwaarden van de rechtsstaat. Om de kennis over de werking van de democratie te vergroten, onderzoekt het kabinet bijvoorbeeld de mogelijkheden voor een Huis van de Democratie.

Actief burgerschap

Ten slotte wil het kabinet actief democratisch burgerschap (burgerparticipatie) bevorderen . Dit gebeurt door mensen te stimuleren mee te doen aan burgerinitiatieven, een Handvest voor verantwoord burgerschap op te stellen en een maatschappelijke stage in te voeren.