Senternovem


Nieuws

30-11-2007 | Stimuleren van innovatief onderzoek voor verbetering van de kleine binnenvaart.

Het ministerie van Verkeer en Waterstaat verleent vier bedrijven een opdracht om haalbaarheidsonderzoek te doen naar innovatieve plannen die de binnenvaart op kleine vaarwegen nieuw leven in kunnen blazen. De opdrachten worden verleend binnen het SBIR programma (Small Business Innovation Research) waarin totaal 900.000 euro beschikbaar is voor innovatieve ideeën.

Dit initiatief wordt genomen omdat het aantal kleine schepen in de binnenvaart afneemt terwijl juist kleine schepen goed kunnen concurreren met het wegvervoer. Nadat in de eerste helft van 2007 het bedrijfsleven werd uitgedaagd om met ideeën te komen, werden tien voorstellen ingediend. Een onafhankelijke beoordelingscommissie heeft naar de tien voorstellen gekeken en vier ondernemers uitgekozen die een haalbaarheidsonderzoek mogen gaan doen. Staatssecretaris Huizinga van Verkeer en Waterstaat heeft vandaag bekend gemaakt welke voorstellen dit zijn.

Alle winnende projecten gaan in op specifieke aspecten van de kleine binnenvaart. De winnaars zijn:

Mercurius Scheepvaart b.v.
Het werven van nieuw personeel door het bieden van opleiding en een interessante werkomgeving voor mensen die "van buiten" de binnenvaart komen. Mede hierdoor moeten 25 nieuwe multi-inzetbare kleine binnenvaartschepen in de vaart kunnen worden gebracht.

Dutch Logistic Development b.v.
Het realiseren van een logistiek concept waarbij kleine, koppelbare eenheden worden ingezet die elk afzonderlijk in staat zijn zelfs de kleinste binnenwateren te bedienen, en daarbij een minimale emissie kennen. Op die manier is het concept ook interessant voor binnensteden die te maken hebben met een knellende luchtkwaliteitsproblematiek.

Inland Terminal Veghel b.v.
Het creëren van een overslagpunt waarbij een aansluiting tussen grote en kleine vaarwegen aan elkaar gekoppeld worden met een slim overslagpunt, zodat kleine schepen alleen daar hoeven te worden ingezet waar ze efficiënt zijn: op de kleine vaarwegen.

Aquatiel Consulting & Services b.v.
Het realiseren van een waarborgfonds dat zowel voor de ondernemer als voor de financier kan voorzien in een extra zekerheid bij de investering in nieuwe, kleine schepen.

Hoe is de aanpak?
Het programma wordt volgens de Small Business Innovation Research aanpak (SBIR) uitgevoerd. Dit is een programma waarbij de overheid ondernemers uitdaagt oplossingen te onderzoeken voor maatschappelijke vraagstukken. Het programma wil vooral kleine en middelgrote bedrijven uitdagen tot het doen van grensverleggend onderzoek en te komen met innovatieve oplossingen. De uitvoering van programma SBIR Binnenvaart is in handen van Senternovem.

De ontwikkeling van de ideeën wordt gefinancierd in twee fases: een haalbaarheidsstudie en een ontwikkelingsfase. In de eerste fase wordt de haalbaarheidstudie van de vier winnende ideeën gefinancierd. Voor de tweede fase wordt uit deze vier studies in de eerste helft van 2008 de twee ideeën met het grootste marktpotentieel geselecteerd voor verdere ontwikkeling van het product of de dienst. Contact

Voor meer informatie kunt u contact opnemen met Meeuwis van Wirdum (030) 239 34 25.