Ministerie van Algemene Zaken

NOS, Met het Oog op Morgen, Radio 1

Radio / TV-interview | 30-11-2007

Minister-president Balkenende na de ministerraad over de verlenging van de militaire missie in Afghanistan, en over de invoering van de kilometerheffing.

ISAF-missie Afghanistan

SLOTBOOM:

Waarom heeft het kabinet besloten om in Uruzgan te blijven?


BALKENENDE:

Het is van belang om door te gaan in Uruzgan omdat we het werk dat is verzet graag vervolgd zien. Er zijn een paar extra redenen om te zeggen dat wedoor willen. Wij vinden het van groot belang dat we door kunnen gaan met ontwikkelingsactiviteiten. Dan praten we over zorgen da de mensen daar meer onderwijs kunnen genieten, dat de gezondheidszorg kan worden versterkt. Dan is een hele belangrijke reden om te blijven om te zorgen samen met andere landen dat mensen van het Afghaanse nationale leger worden getraind, zodat zij op termijn ook taken kunnen gaan overnemen. Het derde is zorgen dat we ook blijvend bijdragen aan de veiligheid in Uruzgan.

SLOTBOOM:

Wat zou er gebeuren als Nederland nu zou weggaan?


BALKENENDE:

Dan mag je je de nodige zorgen maken over wat zich dan zou aftekenen. Heb je dan genoeg mensen om het werk te doen?

SLOTBOOM:

Dan laat je ze in de steek?


BALKENENDE:

Ja. Dan heet de taliban vrij baan en dan moeten we vooral niet willen.

SLOTBOOM:

Er is nu een harde datum waarop Nederland weggaat, 1 december 2010. Is dat een keiharde datum?


BALKENENDE:

Ja, dat is een harde datum.

SLOTBOOM:

Dus wat er ook gebeurd, Nederland gaat daar met zijn laatste militairen voor 1 december weg?


BALKENENDE:

Ja, we hebben gezegd: hoe dan ook zullen we stoppen als leading nation in Uruzgan per 1 augustus 2010. En dan gaan onze mensen terug naar Nederland. Die terugtrekking is dan afgerond op 1 December 2010.

SLOTBOOM:

Maar dan begrijp ik één ding niet. Al die argumenten die u net hebt vertelt voor die verlenging, die gelden dan allemaal ook.


BALKENENDE:

Ja, maar het is wel zo dat je ook moet kijken naar wat de bijdrage is die een land levert en hoe lang mag je dat volhouden, mag je dat vragen? Laat ik een vergelijking maken met Irak. Daar hebben we ook een tijd gezeten, juist om de bevolking daar te ondersteunen. Toen liep die termijn af en toen hebben we gezegd: oké, we gaan nog door tot twee maal vier maanden. Toen kwamen gedurende die periode van 8 maanden ook wel weer verzoeken naar Nederland om nog langer te blijven. Toen hebben we gezegd: nee, we hebben een behoorlijke bijdrage geleverd en dan komt er een moment dat je stopt met die activiteit om elders weer dingen te kunnen doen.

SLOTBOOM:

Maar dan laat u ze tegen die tijd wel in de steek?


BALKENENDE:

Maar dan heeft Nederland wel gedurende een periode van vier jaar een behoorlijke bijdrage geleverd. Karzai zegt ook dat hij onder de indruk is van wat Nederland doet. Een betrekkelijk klein land dat veel doet op het gebied van én militaire én ontwikkelingsactiviteiten.

SLOTBOOM:

Maar als in 2010 geen enkel land zich aanmeldt moet de conclusie zijn dat je daar als Nederland 4 jaar gezeten hebt en dat je dan toch weggaat. Argumenten als dat je de strijd tegen het terrorisme voort moet zetten, de bevolking moet beschermen, dat soort argumenten komen dan ook allemaal weer naar voren.


BALKENENDE:

Maar het is wel zo dat je dan ook mag kijken naar wat nu een reële bijdrage is die een land kan leveren. Dat heeft Nederland gedaan de afgelopen tijd. Ik ben ongelooflijk trots op de militairen, en dan denk ik ook aan de militairen die zijn gesneuveld. Het diepste respect past voor mensen die hun leven hebben gegegeven voor een beter leven van de mensen in Afghanistan. Dan denk ik ook aan de families die steeds verdriet hebben en dat zullen blijven houden. Nederland levert gedurende een periode een belangrijke bijdrage. Dan weet iedereen dat Nederland veel gedaan heeft. Dat hebben we met elkaar willen presteren, maar dan komt er ook een moment dat ook die anderen actief mogen worden. Daar kan iedereen nu al rekening mee houden.

SLOTBOOM:

Ik heb nog eens even de notulen van het Kamerdebat van februari 2006 er bijgehaald. Daar zegt u: Over twee jaar zal de Nederlandse inzet worden overgenomen door andere NAVO-landen, zo wordt bijgedragen aan spreiding over alle bondgenoten. U zegt het toen en nu weer. Hoe weet u zeker dat dat nu wel zo gaat zijn als er in 2010 een einde is?


BALKENENDE:

We gaan door met de betrokkenheid in Uruzgan ook omdat de NAVO ons dat vraagt.

SLOTBOOM:

Dat kan de NAVO straks weer vragen.


BALKENENDE:

Het is nu wel zo dat wij de nodige investeringen hebben gedaan in mensen en activiteiten op het gebied van ontwikkelingssamenwerking. Dan komt er een moment dat je zegt: het is nu voldoende geweest; we hebben een behoorlijke bijdrage geleverd.

SLOTBOOM:

Was u niet een beetje teleurgesteld? U heeft heel Europa rondgereisd en er zijn nu vier landen, die komen elk met tientallen militairen. Dat is toch eigenlijk beschamend?


BALKENENDE:

Twee á driehonderd militairen zullen worden geleverd door verschillende landen.

SLOTBOOM:

Maar die verantwoordelijkheid die u neemt als Nederlands kabinet. U zegt dat we daar wat moeten doen. Die zie je blijkbaar in andere hoofdsteden veel minder?


BALKENENDE:

Dat is niet helemaal waar, want als je nu kijkt wat andere landen nu leveren aan manschappen, dat is heel behoorlijk. Er wordt behoorlijk veel gedaan. Nederland doet het goed, maar andere landen zijn evenzeer actief.

SLOTBOOM:

Maar Uruzgan is een gevaarlijk gebied.


BALKENENDE:

Ja, maar ik houdt er niet zo van om onszelf op de borst te gaan slaan. Dat wil ik absoluut niet. Nederland levert een behoorlijke bijdrage; andere landen doen dat ook. Ook zij hebben te maken met het verlies van mensenlevens. Ook zij hebben te maken met materiele kosten; hebben te maken met moeilijke afwegingen. U weet dat ik goede contacten heb met mijn collega in Canada. Ook daar spelen exact dezelfde vragen die ook hier in Nederland leven. Maar tegelijkertijd is het noodzakelijk dat de internationale gemeenschap betrokken blijft bij Afghanistan. Dat wordt ook gedaan. Ik ben ontzettend blij dat we de afgelopen tijd ons steentje hebben mogen bijdragen. Hoe moeilijk dat ook is. Ik ben ook blij dat we daar nog een tijdje mee door mogen gaan.

Kilometerheffing

SLOTBOOM:

Tot slot nog even een heel ander onderwerp: de kilometerheffing. Die komt eraan. 2012, zeg ik dat goed voor de automobilisten?


BALKENENDE:

Het is zo- even terug redenerend- dat we in 2016 willen dat het hele systeem van anders betalen voor mobiliteit, de kilometerbeprijzing, dan is ingevoerd. 2011, dan willen we dat een systeem gaat gelden voor het vrachtvervoer en het jaar erna gaan we stapsgewijs verder met de personenauto's.

SLOTBOOM:

2012 is net na de verkiezingen. Het zal toch niet zo zijn dat het nieuwe kabinet dan het hele plan weer afschiet?


BALKENENDE:

Iedereen is denk ik wel overtuigd dat wij in een land als Nederland gewoon goed moeten omgaan met de beschikbare ruimte. We hebben de komende jaren te maken met een paar belangrijke ontwikkelingen. We hebben te maken met de ontwikkeling va technologie, dat is één; met aanbesteding, dat kost ook tijd; We hebben te maken met verandering van wetgeving. We hebben ook te maken met de zorg dat je mensen wel kan registreren via de satelliet, maar je moet ook zorgen dat dan ook weer de rekeningen worden verzonden. Kortom, al die zaken moeten worden georganiseerd. Dat zal behoorlijk veel tijd en energie vergen. Het is ambitieus, niet gemakkelijk, maar we gaan wel deze kant uit. Dan zeg ik erbij dat het natuurlijk ook van belang is dat het draagvlak voor het nieuwe systeem groot is. Daar wijzen we heel nadrukkelijk op als kabinet.

SLOTBOOM:

En als dat draagvlak er nu straks niet is?


BALKENENDE:

Wat ik nu merk is dat er gelukkig door zeer velen wordt gezegd dat we naar een ander systeem toe moeten, anders staat Nederland echt vast.

SLOTBOOM:

Ja nu. Maar straks, als mensen echt moeten gaan betalen?


BALKENENDE:

Het is anders betalen voor mobiliteit. Dat betekent dat degenen die heel weinig rijden er beter af zullen zijn. Degenen die veel gebruik maken van de weg gaan meer betalen. Dat principe is denk ik fair. En het is denk ik een onontkoombare keuze, want we hebben een land met veel inwoners- elk jaar komen er 500.000 auto's bij- en we hebben te maken met een beperkte ruimte. Dat is een realiteit waar niemand omheen kan.

SLOTBOOM:

Het is niet zo dat ik minister Eurlings over een paar jaar hoor zeggen: oeps, het is toch zo ingewikkeld dat we het even uitstellen?


BALKENENDE:

Ik heb vandaag een zeer enthousiaste minister meegemaakt die overtuigd is van de noodszaak om het zo te gaan doen en weet wat de betekenis is van draagvlak voor dit systeem. Hij is daar met de volle inzet mee bezig.

(letterlijke tekst, ongecorrigeerd, TO)

Zie ook


* TV-gesprek met de minister-president na de ministerraad (NOS, Nederland 1)