Gemeente Maastricht

Koninklijke Onderscheiding voor professor de Neubourg directeur MGSoG

Op vrijdag 30 november a.s. om 14.00 uur reikt burgemeester Leers, in het nieuwe gebouw van de Maastricht Graduate School of Governance, Kapoenstraat 2, een Koninklijke onderscheiding (Officier in de orde van Oranje-Nassau) uit aan de heer prof.dr. C.R.J. de Neubourg, bij gelegenheid van de opening van deze school.

Personalia
De Neubourg, Christiaan Rita Jan (Chris) - gehuwd
Geb. 21.04.1951 te Westende (Blg.) 56 jaar)
Adres: Chablislaan 8, 6213 GK Maastricht

Carrière
Geboren te België, waarbij hij zijn studie economie voltooide aan de universiteit van Leuven. Vanaf 1976 verbonden aan de economische faculteit van de Rijksuniversiteit Groningen, waar hij in 1986 promoveerde op een dissertatie over de werking van de arbeidsmarkt. Sinds 1985 is hij verbonden aan de economische faculteit van de Universiteit Maastricht, waar hij in 1992 werd benoemd tot hoogleraar.

Hij was en is in het bijzonder
1992-heden hoogleraar "International comparative studies" van de vakgroep Algemene Economie van de Universiteit Maastricht, waar hij eind jaren '90 wees op het belang van internationale accreditering, tot dan een volslagen onbekend terrein voor de meeste wetenschappers. Betrokkene wordt vernieuwend en creatief genoemd en een geweldig netwerker. Hij was initiatiefnemer (1992) en "drijvende kracht" achter de nieuwe Masteropleiding International Economic Studies, waarin de studie Algemene Economie werd verbreed en ingebed in een bredere maatschappelijke context. Terwijl deze studie elders een kwijnend bestaan leidde, floreerde de opleiding IES en trok grote studentenaantallen. Met zijn specifieke kennis van ontwikkelingslanden en zijn internationale netwerken startte hij in 2000 een Masteropleiding Social Protection Financing, welke in feite de aanzet vormde tot de Maastricht School of Governance.

2004-heden oprichter (vanaf 2005 wetenschappelijk directeur van de Maastricht Graduate School of Governance (MGSoG), de eerste school in zijn soort die -in navolging van soortgelijke scholen in Amerika- in Europa werd opgericht. Als zodanig geldt de universiteit als trendsetter in een ontwikkeling die in toenemende mate navolging vindt in Europa met de oprichting van scholen in Berlijn, Parijs en Milaan (2006-2007). Deze ontwikkeling wordt voor de reputatie van de Universiteit Maastricht van grote betekenis genoemd; de beste academici vanuit verschillende disciplines en vanuit de hele wereld trekken op hun beurt talentvolle jonge mensen uit de hele wereld aan die als de leiders van morgen worden gezien. Voor het in 2005 opgestarte European Social Protection Policy Programma (ESPP) verkreeg betrokkene goedkeuring en financiering van de Europese Unie; het vormt het enige PhD-programma in Europa op het terrein van Social Protection. Hij deed onderzoek en fungeerde als consultant voor verschillende onderzoeksraden, particuliere ondernemingen en overheidsinstanties in Nederland en België, alsmede voor de International Labour Organisation (ILO), de World Bank, het World Bank Institute, de Asian Development Bank, het United Nations Development Programma (IMDP) en de Europese Commissie.