Ministerie van Sociale Zaken en Werkgelegenheid

De Voorzitter van de Tweede Kamer Postbus 90801 der Staten-Generaal 2509 LV Den Haag Anna van Hannoverstraat 4 Binnenhof 1 A Telefoon (070) 333 44 44
2513 AA S GRAVENHAGE Fax (070) 333 40 33 www.szw.nl
2513AA22XA

Uw brief 2070804390 Ons kenmerk W&B/B&K/2007/36708 Datum 30 november 2007 Onderwerp Kamervraag/vragen van het lid Karabulat

Hierbij zend ik u de antwoorden op de Kamervragen van het lid Karabulut (SP) over de huisbezoeken van de gemeente Rotterdam.

De Staatssecretaris van Sociale Zaken
en Werkgelegenheid,

(A. Aboutaleb)

Vragen van het lid Karabulut (SP) aan de staatssecretaris van Sociale Zaken en Werkgelegenheid over de huisbezoeken van de gemeente Rotterdam

Vraag 1
Kent u het bericht "Rotterdam te vaak in privédomein inwoners"?

Antwoord op vraag 1
Ja

Vraag 2
Wat is uw oordeel over het onderzoek van de Rotterdamse ombudsman dat deze gemeente "op grote schaal het grondwettelijk beginsel schendt dat niet de overheid maar de burger baas is in eigen huis"?

Ons kenmerk W&B/B&K/2007/36708

Vraag 4
Deelt u de mening van de Rotterdamse ombudsman dat de Rotterdamse bestuurders zijn doorgeslagen met hun aanpak? Zo ja, kunt u dat toelichten? Zo neen, waarom niet?

Vraag 5
Deelt u de aanbevelingen die de Rotterdamse ombudsman doet ten aanzien van beleid en uitvoeringspraktijk? Zo ja, bent u bereid deze aanbevelingen op te nemen in de verzamelbrief aan gemeenten? Zo neen, waarom niet?

Antwoord op vragen 2, 4 en 5
Ik laat me niet uit over het door vragenstelster vermelde oordeel van de Rotterdamse ombudsman. De gemeente Rotterdam is aangewezen om zich hierover een mening te vormen. Op gemeentelijk niveau zal het College van Burgemeester en wethouders zich hierover hebben te verantwoorden tegenover een democratisch gelegitimeerde gemeenteraad.

Vraag 3
Deelt u de mening van de Rotterdamse ombudsman dat een gemeente "de randen van de wet mag opzoeken bij de aanpak van grootstedelijke problemen, maar er niet overheen mag"? Zo ja, kunt u dat toelichten? Zo neen, waarom niet?

Antwoord op vraag 3
Ja, in die zin dat ik uiteraard van mening ben dat een gemeente niet over de randen van de wet heen mag. Het opzoeken van de randen ondersteun ik als het gaat om de aanpak van grootstedelijke problematiek betreffende mijn beleidsterrein. Niet alleen kan hiermee fraude worden opgespoord, maar ik vind het net zo belangrijk dat een gemeente op die manier problemen van mensen op het spoor kan komen en vervolgens ondersteuning kan bieden ter oplossing van die problemen. Zo kan bijvoorbeeld niet-gebruik van voorzieningen worden tegengegaan; dat vind ik een goede zaak.

Vraag 6
Kunt u zich herinneren dat u in maart van dit jaar gevraagd is om in overleg met de Vereniging van Nederlandse Gemeenten (VNG) en de gemeenten te komen tot een standaardprotocol voor huisbezoeken omdat gemeenten nu in de praktijk zeer verschillend omgaan met het instrument huisbezoeken? Bent u nu alsnog bereid om in overleg met de VNG en de gemeenten standaardprotocollen op te stellen die gemeenten kunnen inzetten voor het instrument huisbezoek als controle-instrument, waarbij rechten en plichten van burgers ook duidelijk omschreven zijn? Zo ja, wanneer kan de Kamer dit van u verwachten? Zo neen, waarom niet?


---

Ons kenmerk W&B/B&K/2007/36708

Vraag 7
Bent u bereid om een landelijk onderzoek te verrichten naar de gemeentelijke praktijk van huisbezoeken door bijvoorbeeld de Nationale ombudsman? Zo ja, wanneer? Zo neen, waarom niet?

Antwoord op vragen 6 en 7
Over het algemeen hanteren gemeenten in de praktijk protocollen als het gaat om huisbezoeken. Gemeenten zijn ook op de hoogte van bijvoorbeeld uitspraken van de Centrale Raad van Beroep, die op dit onderwerp betrekking hebben. Ook vanuit de Regionale Coördinatiepunten Fraudebestrijding (RCF's) worden, met name vanuit hun rol in het kader van kennisbevordering bij gemeenten, de juridische aspecten van huisbezoeken onder de aandacht gebracht.
De vraag naar een landelijk onderzoek door de Nationale ombudsman begrijp ik zo dat het een onderzoek zou moeten betreffen naar het over de randen van de wet gaan door gemeenten met betrekking tot huisbezoeken. Ik heb u hiervoor al aangegeven dat ik hier een rol zie voor gemeenteraden. In laatste instantie treedt de rechter corrigerend op. Een door u bedoeld onderzoek acht ik dan ook niet opportuun. De Nationale ombudsman is er overigens niet voor om landelijk onderzoek te verrichten in opdracht van een bestuursorgaan. De Nationale ombudsman is een onafhankelijk Hoog College van Staat dat is ingesteld om de burger de mogelijkheid te geven om klachten over de uitvoering van taken door de overheid voor te leggen aan een onafhankelijke en deskundige instantie.


---