Stichting Onderzoek Bedrijfs Informatie (SOBI)


sobi menu Diversen

Doorbraak in de verdediging van aandeelhoudersbelangen

Gedupeerde aandeelhouders Ahold worden gehoord in strafzaak tegen Ahold-bestuurders

29-nov-07 - Het Gerechtshof Amsterdam heeft vanmorgen bepaald dat in de strafzaak tegen de oud Ahold-bestuurders Cees van der Hoeven c.s. ook SOBI namens gedupeerde aandeelhouders zal worden gehoord over hun schadeclaim. Met deze uitspraak is een doorbraak bereikt in de verdediging van aandeelhoudersbelangen.
De Stichting Onderzoek Bedrijfs Informatie (SOBI) had eerder bij de rechtbank al gevraagd de belangen van de slachtoffers van Cees van der Hoeven c.s. te mogen behartigen, maar dat werd toen nog afgewezen. In het hoger beroep werd het verzoek van SOBI vandaag alsnog gehonoreerd.
SOBI-voorzitter Pieter Lakeman: `Dit is echt een belangrijke doorbraak in de verdediging van aandeelhoudersbelangen. Nog nooit heeft een Nederlandse rechter gedupeerde aandeelhouders als slachtoffers van een misdrijf de gelegenheid gegeven hun schadeclaim toe te lichten. De beslissing van het Hof doet voluit recht aan de positie van de gedupeerden in deze zaak. Hun schade is immers direct veroorzaakt door het publiceren van onjuiste jaarrekeningen. Het Gerechtshof vindt dit zo belangrijk dat ze er in de loop van het proces een halve dag voor zal uittrekken.'
SOBI zal van de geboden gelegenheid zeker gebruikmaken en gedocumenteerd duidelijk maken hoe groot de schade is die Van der Hoeven c.s. bij de gedupeerden hebben aangericht.

De Stichting SOBI is vorige week namens gedupeerden een schadeclaimactie begonnen tegen zowel Cees van der Hoeven cs als tegen de betrokken accountant Deloitte. Beide claims worden uitgeoefend op `no cure, no pay'-basis via de daarvoor opgerichte Stichting AHDeloitteClaim (www.ahdelotteclaim.nl).