Vlaamse Overheid

jonge delictplegers

634.000 euro voor unieke projecten opvang jonge delictplegers

Steven Vanackere Vlaams minister van Welzijn, Volksgezondheid en Gezin

vrijdag 30 november 2007

De Vlaamse Regering heeft vandaag op vraag van minister van Welzijn, Volksgezondheid en Gezin Steven Vanackere twee proefprojecten in de bijzondere jeugdbijstand goedgekeurd. De subsidie van Youth At Risk Vlaanderen (YAR) wordt met 33% verhoogd tot 334.000 euro. Voor de Proeftuin gestructureerde begeleiding en opvang van minderjarige delictplegers, voorziet minister Vanackere een subsidie van 300.000 euro. Beide proefprojecten worden georganiseerd door vzw De Overstap in Antwerpen. Met de subsidie worden 9 voltijdse krachten en de werkingsmiddelen gefinancierd.

Beschrijving proefprojecten:

Youth at Risk werkt met jongeren vanaf 16 jaar die op meerdere levensterreinen (school, vrije tijd, gezin) problemen hadden en herhaaldelijk in contact kwamen met de politie. Ze vertoonden vaak gedragsmoeilijkheden en pleegden meerdere als misdrijf omschreven feiten. Het proefproject YAR begeleidt vanaf 2007 jaarlijks 25 jongeren tussen 16 en 18 jaar in Antwerpen, Tongeren en Hasselt.

YAR is een unieke hulpvorm (www.yarvlaanderen.be). De jongeren worden eerst een week residentieel opgevangen, waarna ze een ambulant traject volgen. Jongeren, trainers, ouders en vrijwilligers worden betrokken. YAR wil jongeren motiveren tot gedragsverandering. De jongeren worden gestimuleerd om zichzelf doelen te stellen, hun leven terug in handen te nemen en de verantwoordelijkheid voor hun daden te nemen. De vrijwilligers zijn een cruciale succesfactor om het project organisatorisch te ondersteunen en de maandenlange nazorg voor hun rekening te nemen. Dit jaar werken er 90 vrijwilligers intensief mee aan het project. Deze vrijwilligers worden gesuperviseerd door de YAR-trainers.

De Proeftuin gestructureerde begeleiding en opvang van minderjarige delictplegers heeft als doel jongeren de gevolgen te leren dragen van hun delinquent gedrag. Tegelijkertijd wordt hen een echte kans gegeven om zich te integreren in de maatschappij. Het project richt zich op jongeren tussen 12 en 18 jaar in het arrondissement Antwerpen die een als misdrijf omschreven feit hebben gepleegd en bij wie de schoolcarrière problematisch verloopt. Het zijn jongeren die al meerdere feiten gepleegd hebben of een eerste, zeer zwaar feit pleegden, waar een zekere vorm van agressie aan te pas kwam. Het begeleidingsaanbod bestaat uit een individueel traject dat alle jongeren afleggen in een interne fase die maximaal vier weken duurt, een re-integratiefase van minimum een maand en een ambulante fase van vier maanden. Er wordt samengewerkt met onderwijs, de werkomgeving en de vrije tijdsomgeving van de jongeren. Op jaarbasis worden ongeveer 64 jongeren begeleid.

Voor meer persinformatie kunt u terecht bij:

Harry Vanbuel
Tel: 02 552 64 89
GSM: 0475 89 49 25
Email: persdienst.vanackere@vlaanderen.be