Gemeente Bedum


Nieuwe procedure bouwweg Ter Laan

30 november 2007
B. EN W. STARTEN NIEUWE PROCEDURE BOUWWEG TER LAAN

Het college van b. en w. van Bedum start een nieuwe procedure die moet leiden tot de aanleg van een tijdelijke bouwweg voor de toekomstige wijk Ter Laan 4. Een eerder verleende vrijstelling voor een dergelijke weg werd onlangs, na bezwaren van een aantal bewoners van de wijk Ter Laan, door de bestuursrechter vernietigd. De rechter overwoog onder meer dat er in de vrijstelling onvoldoende waarborgen waren opgenomen die de tijdelijkheid van de aan te leggen weg verzekerden. Het college denkt die waarborgen nu wel te kunnen bieden.

Naar aanleiding van die uitspraak is besloten de procedure opnieuw te starten. Het college wil voorkomen dat het relatief intensieve vrachtverkeer voor de aan te leggen wijk gebruik moet maken van de hoofdontsluiting in de bestaande wijk, de weg Reiger. Deze weg leidt door een betrekkelijk grote en kinderrijke buurt. De geplande tijdelijke bouwweg ligt achter de meest oostelijke bebouwing van Ter Laan en leidt vanaf de St. Annerweg rechtstreeks naar de nieuwe bouwlocaties.

In de nieuw te verlenen vrijstelling wordt het aspect van de tijdelijkheid (maximaal vijf jaar) meer gewaarborgd dan in de eerder verleende en dus vernietigde vrijstelling. Het college meent dan ook dat de vrijstelling nu in eventuele beroepsprocedure overeind zal blijven.

De vrijstelling wordt verleend aan projectontwikkelaar Plegt-Vos, die het merendeel van de geplande 335 woningen in Ter Laan 4 gaat bouwen. De gemeente Bedum gaat ervan uit dat de eerste bouwactiviteiten in Ter Laan 4 in de loop van 2008 plaats zullen hebben. De tijdelijke weg moet na maximaal 5 jaar worden verwijderd. Plegt-Vos heeft aan de hand van gegevens uit de markt duidelijk gemaakt dat verkoop binnen een periode van vijf jaar van alle, door hun geplande woningen in die wijk zonder meer haalbaar is.

Het gemeentebestuur heeft inmiddels alle inwoners van de wijk Ter Laan per brief op de hoogte gesteld van de nieuwste ontwikkelingen.