Gemeente Soest

Nota Sociaal-Economisch Beleid

Datum: 30/11/2007

Op 15 november 2007 heeft de gemeenteraad in de Ronde de conceptnota Sociaal-Economisch Beleid "Soest groei in balans" besproken.

De Nota Sociaal-Economisch Beleid moet een kader schetsen voor de gewenste ruimtelijke en sociaal-economische ontwikkelingen in Soest en omgeving. Soest had tot nu toe geen specifiek sociaal-economisch beleid, maar dergelijk beleid is wenselijk om te kunnen sturen in de (ruimtelijk) economische ontwikkelingen.

Inwoners en ondernemers kunnen tot 9 januari 2008 reageren op het concept, daarna praat de gemeenteraad verder over de nota.

U kunt de nota downloaden (in U kunt dit bestand openen met de Acrobat Reader pdf formaat):

* "Soest....groei in balans"

In het sociaal-economisch beleidsplan is het sociaal-economisch profiel van Soest in beeld gebracht en samengevat in een sterkte-zwakte analyse. Bij het opstellen van het profiel en de analyse hebben diverse interviews plaatsgevonden met vertegenwoordigers van het lokale bedrijfsleven, ambtenaren en een jobcoach.

Tevens is gediscussieerd met de betrokken portefeuillehouders, gemeenteraadsleden, de begeleidingscommissie en leden van de klankbordgroep. Andere belanghebbenden (waaronder burgers) hebben hun ideeën kunnen ventileren tijdens een discussieavond en via de ideeënbus op de website van de gemeente Soest.

Op basis van het sociaal-economisch profiel en de sterkte-zwakte analyse zijn globale scenario's opgesteld die nader op kansrijkheid zijn geanalyseerd.

Uit deze scenario's is gekozen voor het scenario met selectieve groei welke bestaat uit:

* Naast facilitering van de groei van bestaande bedrijvigheid (waaronder industrie en bouw) en starters zet de gemeente in op de uitbouw van enkele kansrijke sectoren, met name toerisme & recreatie, maar ook sectoren met duidelijke groeiperspectieven, als zakelijke dienstverlening, zorg & welzijn en hoogwaardige logistiek (nabij A28). Dit gebeurt door het bieden van bedrijfsruimte en eventueel benodigde andere openbare voorzieningen, werving van bedrijven, netwerkvorming, actief relatiebeheer etc.

* Hierbij wordt expliciet aandacht besteed aan de mogelijkheden om duurzaam en maatschappelijk verantwoord ondernemen te bevorderen, door als gemeente het goede voorbeeld te geven (o.a. via duurzaam inkopen en richtlijnen bij aanbesteding voor inschakeling van werkzoekenden) en door bedrijven te wijzen op besparings- (bijvoorbeeld energie-, water-, emissie- en kostenbesparing) en subsidiemogelijkheden voor duurzaam ondernemen.
* Door extra woningbouw, ook voor jongeren en starters, neemt de beroepsbevolking weer enigszins toe, waarvoor extra arbeidsplaatsen wenselijk zijn.

* Voor uitbreiding van bestaande bedrijvigheid en nieuwe vestigingen is aanvullende ruimte nodig, die deels wordt ingepast in bestaande structuren (bijvoorbeeld vrijkomende bebouwing), maar ook uitbreiding van bedrijfslocaties (o.a. aan de Richelleweg en op en rond de vliegbasis) vergt.

* De autonome groei van het verkeer en de toename van het aantal werkenden en bezoekers wordt opgevangen door maatregelen om de bereikbaarheid te verbeteren.

* Bij de herontwikkeling van de vliegbasis Soesterberg wordt - conform het Raadsprogramma 2006-2010 - ingezet op natuurontwikkeling en in beperkte mate op 'rode functies' (woningbouw, werkruimte en recreatieve bestemmingen).

In de conceptnota Sociaal-Economisch Beleid wordt de strategie van selectieve groei uitgewerkt in concrete acties. Na de inspraakprocedure wordt de conceptnota opnieuw aan de gemeenteraad voorgelegd.

Naar verwachting buigt de gemeenteraad zich in februari of maart 2008 over het sociaal-economisch beleidsplan.

.