TNS NIPO

Foto

Publicaties over onderzoek i.s.m. RTL

30 november 2007

Minderheid Nederlanders achter scholierenacties

Het LAKS (Landelijk Aktie Komitee Scholieren) roept de scholieren en schoolleiders op om morgen (30 november) te gaan protesteren op het Amsterdams Museumplein. De Tweede Kamer wil dat de zogenaamde 1040 uren-norm blijft bestaan, maar dat 40 uur hiervan ingevuld mag worden met buitenschoolse activiteiten, terwijl LAKS en de scholieren een verlaging willen naar jaarlijks 960 uur les en maatregelen die de kwaliteit van het onderwijs verbeteren.

Nederlanders hebben de kwestie vrij goed gevolgd Alle ondervraagden hebben iets gezien, gehoord, of gelezen over het conflict. En men is vrij goed op de hoogte van waarom de scholieren protesteren. Maar liefst negentig procent van alle ondervraagden zegt dat hem of haar dat duidelijk is.

Eén op de acht volledig achter scholierenacties Een nipte meerderheid (52%) is van mening dat ook scholieren over het algemeen het recht hebben te staken (46% vindt van niet, 2% weet het niet).
De demonstratie die het LAKS voor morgen in petto heeft, wordt niet door een meerderheid gesteund. Slechts één op de acht Nederlanders (13%) zegt volledig achter het protest van LAKS en de scholieren te staan. Bijna een derde (31%) staat er enigszins achter. Een ruime meerderheid (56%) zegt er echter niet achter te staan.

Nederlanders die zelf kinderen in de leeftijdscategorie van middelbare scholieren hebben (12-17 jaar), staan wel in meerderheid (55%) achter de protestactie van morgen. Verder zien we dat Nederlanders minder vaak achter de acties staan naarmate ze ouder zijn (18-34 jaar: 54% staat er (enigszins) achter, 35-54 jaar: 46% en 55+: 33%).
---

1 | Staat u achter het plan van LAKS en de scholieren om morgen te gaan protesteren?

---

18-34 jaar 35-54 jaar 55+ Allen % % % % sta er volledig achter 13 12 13 13 40 34 20 31 sta er niet achter 46 53 66 56 weet niet - 1 1 1
---

Meerderheid vindt concessie Tweede Kamer ver genoeg gaan De Tweede Kamer wil dat de zogenaamde 1040 uren-norm blijft bestaan, maar dat 40 uur hiervan ingevuld mag worden met buitenschoolse activiteiten en dat deze buitenschoolse activiteiten niet voor alle leerlingen verplicht zijn. Een ruime meerderheid van de Nederlanders (70%) is het hier mee eens. Vooral veel ouderen (55+: 74%) zijn het hier mee eens.

Als we de eis van LAKS ('de scholieren willen een verlaging naar jaarlijks 960 uur les en maatregelen die de kwaliteit van het onderwijs verbeteren') voorleggen aan de Nederlanders, is ook een meerderheid het hier mee eens, al is dit wel een kleiner deel (58%) dan het aandeel dat het met het Tweede-Kamerstandpunt eens is. Hier zien we dat de bijval van de ouders van middelbare scholieren erg groot is: driekwart (75%) staat achter de eis van LAKS.

Verdeeldheid over controle en boetes leerplichtambtenaren Tenslotte hebben we de Nederlanders gevraagd of ze het terecht of onterecht vinden als de overheid leerplichtambtenaren inschakelt om leerlingen (eventueel) te straffen voor lesverzuim. Er zouden dan ook boetes worden uitgedeeld. Precies de helft (50%) vindt het terecht als deze controles met boetes morgen plaatsvinden, 49 procent vindt dit niet terecht en één procent weet het niet. De ouders vinden het overwegend onterecht (62%).

C5877 | TNS NIPObase CATI | Het onderzoek is uitgevoerd in opdracht van RTL Nieuws. Het veldwerk vond plaats op 29 november 2007. In totaal werden 600 personen van achttien jaar en ouder, behorend tot het Leven-in-Nederland-Forum, ondervraagd (n=600). De resultaten van het onderzoek zijn herwogen naar geslacht, leeftijd, opleiding, gezinsgrootte, regio en werkzaamheid.

Bij publicatie of verspreiding de bron TNS NIPO/RTL Nieuws vermelden. Voor eventuele vragen kunt u contact opnemen met Peter Kanne (tel: 020 522 59 24).