Openbaar Ministerie

Aanhoudingen in onderzoek illegale arbeid

Functioneel Parket, 30 november 2007

Onder leiding van het Functioneel Parket heeft de Sociale Inlichtingen- en Opsporingsdienst (SIOD) in samenwerking met politieregioâs Amsterdam-Amstelland, Zaanstreek-Waterland, Gooi- en Vechtstreek en de Arbeidsinspectie, in een omvangrijk fraudeonderzoek naar illegale tewerkstelling en belastingfraude drie verdachten aangehouden. Tevens zijn doorzoekingen verricht in de woningen en het uitzendbureau van de verdachten.

Naast de tewerkstelling van de illegaal in Nederland verblijvende werknemers, faciliteerden de verdachten ook bij de huisvesting en het vervoer. Tevens maakten de verdachten gebruik van in Nederland verblijvende buitenlandse studenten, die zonder de vereiste tewerkstellingsvergunning arbeid verrichtten.

Naast de aanhouding van de verdachten zijn controles uitgevoerd bij opdrachtgevers van het uitzendbureau van de verdachten. Het betreft hier gemeentelijke instellingen in Amsterdam en Bussum. Bij die controles zijn 6 illegalen aangetroffen en 7 werknemers waarvoor geen tewerkstellingsvergunning was aangevraagd.

De verdachten in deze zaak worden maandag voorgeleid bij de rechter-commissaris te Amsterdam.