ABVAKABO FNV

Leden TNT zeggen ja tegen verlenging cao tot 1 april 2008

ABVAKABO FNV-leden hebben ja gezegd tegen het voornemen om de cao TNT te verlengen tot 1 april 2008. Nu kunnen de onderhandelaars verder praten over alternatieven.

ABVAKABO FNV heeft de afgelopen maand de leden geraadpleegd. Een ruime meerderheid van deze leden heeft ingestemd met het ongewijzigd verlengen van de huidige cao TNT tot 1 april 2008. Er worden eenmalige uitkeringen betaald van in totaliteit EUR 525 bruto. Er komt in december een eenmalige uitkering van EUR 400 bruto, en in maart 2008 een eenmalige uitkering van EUR 125 bruto voor de medewerkers die dan in dienst zijn. Deeltijders ontvangen het bedrag naar rato. Daarbij zal rekening gehouden worden met de gewerkte meeruren.

ABVAKABO FNV en de andere bonden gaan met de bedrijfsleiding verder praten over alternatieven waarmee de door TNT gewenste structurele besparingen kunnen worden gerealiseerd. Hiervoor is een werkgroep van deskundigen ingesteld die voorstellen aan de cao tafel zal inbrengen. Afspraken daarover komen in de cao die zal gelden voor de periode vanaf 1 april 2008. De door partijen eerder ingebrachte voorstellen zijn gedurende het onderzoek naar alternatieven door partijen geparkeerd.

De ledenvergaderingen verliepen hier en daar nogal emotioneel. Over het algemeen is er weinig vertrouwen in het bedrijf. Leden maken zich steeds meer zorgen over het feit dat sommige leidinggevenden zich niet houden aan gemaakte afspraken. De indruk bestaat dat deze leidinggevenden zich steeds meer laten leiden door de opgelegde targets en de menselijke kant steeds meer uit het oog verliezen. Veel verhalen in de ledenvergaderingen hadden ook weer te maken met werkdruk en intimidatie. Er is veel angst voor represailles. Om die reden durven sommige leden zelfs niet te reageren naar het meldpunt werkdruk en intimidatie. Hoewel ze anoniem kunnen reageren wordt gevraagd op welke vestiging zij werken. Dat komt soms al te dichtbij. Alle verhalen over werkdruk en intimidatie worden gebundeld en opgenomen in een zwartboek. Dit zwartboek zal overhandigd worden aan de werkgroep die aan de slag gaat het met het zoeken naar oplossingen voor deze problematiek.

De leden die hebben tegengestemd, hebben er weinig vertrouwen in dat het nog goed komt en willen een cao-resultaat met een structurele loonsverhoging.