Senternovem


Nieuws

30-11-2007 | Nieuwe huurwoningen Leeuwarden superzuinig

Alle nieuwe huurwoningen die vanaf volgend jaar in Leeuwarden worden gebouwd, worden superzuinig. De twee grote woningcorporaties in de Friese hoofdstad hebben met elkaar en de gemeente afgesproken dat alle nieuwe woningen 30% minder energie gebruiken dan de wettelijk verplichte norm.
Daarnaast worden per jaar 800 bestaande huurwoningen twee energielabels zuiniger gemaakt. "Dit is uniek voor Nederland", aldus donderdag energiecoördinator Bouwe de Boer van de gemeente Leeuwarden. De twee woningcorporaties bezitten in Leeuwarden 16.000 huurhuizen. Al die huizen worden energiezuiniger gemaakt. "Voorheen werd een straat of een wijk energiezuiniger gemaakt, maar hier gaat het om een hele stad", aldus De Boer.
Volgens de energiecoördinator is het voordeel voor de corporaties dat de huizen aantrekkelijker worden voor huurders als het energieverbruik en dus de kosten lager worden.
Leeuwarden wil ook 6.000 huizen die in de nieuwe wijk Zuidlanden worden gebouwd, milieuvriendelijk maken. De eerste 800 huizen die in de wijk worden gebouwd, krijgen bijvoorbeeld energie van biogas. Daarnaast gaan de vijftig auto's van corporaties allemaal over op biodiesel, aardgas of biogas. Het energieoffensief kost de corporaties miljoenen euro's, stelt De Boer.