Deelgemeente Feijenoord Rotterdam

Ieder zijn eigen plekje in de deelgemeente Feijenoord

De deelgemeente Feijenoord gaat samen met het CVD en de Nieuwe Unie een voorziening voor begeleid wonen realiseren. Het pand komt op de hoek van de Sleephellingstraat 20 en de Burgemeester Hoffmanstraat 43. Naar verwachting komen begin 2009 de eerste nieuwe bewoners. Het gaat om mannen die om uiteenlopende redenen dak- en thuisloos zijn geworden, maar er hard aan gewerkt hebben om hun leven weer op te bouwen. Begeleid wonen is voor hen de laatste stap op weg naar zelfstandigheid.

Er komen maximaal zestien mannen van 23 jaar of ouder te wonen. Het CVD bereidt hen voor op zelfstandig wonen in de nabije toekomst. Ze wonen in het pand in kleine, zelfstandige woonunits en delen de sanitaire voorzieningen en soms de keuken. Het pand wordt door Flexibel Wonen verhuurd aan het CVD. De bewoners hebben een dagbesteding en/of werk en zijn overdag vaak niet in het pand aanwezig. Er zijn huisregels en duidelijke afspraken over de dagelijkse routine. Voor de bewoners is er 24 uur per dag, zeven dagen per week begeleiding beschikbaar. In het pand is er acht uur per dag begeleiding aanwezig.

Beheercommissie
Bewoners in de directe omgeving van de woonvoorziening kunnen zich aanmelden voor de beheercommissie. Deze commissie bestaat uit vertegenwoordigers van de deelgemeente, het CVD, de gemeente, Flexibel Wonen en de politie. De beheercommissie houdt in de gaten of alles rond de voorziening goed werkt. Voor de komst van de voorziening wordt door de beheercommissie een convenant opgesteld dat door de betrokken partijen wordt ondertekend. Hierin worden harde afspraken gemaakt. De commissie ziet erop toe dat alle partijen zich aan deze afspraken houden. Bij herhaalde overtreding van het convenant zal de deelgemeente samen met het CVD en de gemeente bezien of de voorziening voort kan blijven bestaan.

(Deel)gemeentelijk beleid
De deelgemeente Feijenoord werkt samen met de gemeente Rotterdam aan de stedelijke aanpak om de situatie voor dak- en thuislozen te verbeteren. De aanpak moet ervoor zorgen dat voormalig dak- en thuislozen weer nieuwe vooruitzichten krijgen én dat het aantal mensen dat dakloos is, vermindert. Daarvoor komen er binnen Rotterdam 19 nieuwe (woon)voorzieningen voor dak- en thuislozen, verdeeld over alle deelgemeenten. Onder meer op basis van het aantal inwoners en het aantal bestaande maatschappelijke opvangvoorzieningen is een verdeling over de deelgemeenten gemaakt. Deelgemeente Feijenoord moet twee voorzieningen realiseren.

Informatie
Meer informatie kunt u vinden op de website van de deelgemeente Feijenoord, www.feijenoord.rotterdam.nl. Voor algemene informatie over maatschappelijke kunt u surfen naar de website: www.dakloosinrotterdam.nl.