Gemeente Den Haag

Datum

30 november 2007



Haags openbaar primair onderwijs verzelfstandigt

Per 1 januari 2008 zal het Haagse primair- en speciaal basisonderwijs verzelfstandigd zijn.
Gisteren nam de gemeenteraad het besluit daartoe en vandaag werd de bestuursoverdracht ondertekend. Het primair- en speciaal basis onderwijs gaat door onder een nieuwe naam: De Haagse Scholen.

De Haagse Scholen
De Stichting voor de Haagse Scholen is met in totaal 56 scholen voor primair- en speciaal onderwijs, 15.000 leerlingen en 1800 medewerkers één van de grootste schoolbesturen van Nederland.
Wethouder Sander Dekker (Onderwijs, Jeugd en Sport): 'Door de verzelfstandiging kan het openbaar onderwijs zich beter profileren. De slagkracht neemt toe. Dat is een voordeel voor de scholen, ouders en leerlingen. De gemeente heeft vertrouwen in de toekomst van het openbaar onderwijs. Het stijgende leerlingenaantal van het afgelopen jaar is een voorschot op een mooie toekomst.'

Visie Openbaar Onderwijs
De afgelopen jaren is er hard gewerkt aan de visie op het openbaar onderwijs. Het openbaar primair en speciaal basisonderwijs stelt het kind centraal. Er wordt zoveel mogelijk ingespeeld op de individuele behoeften van de kinderen. De diversiteit van de leerlingen wordt als een kwaliteit van het openbaar onderwijs beschouwd. Het openbaar onderwijs wil een spilpunt zijn voor de wijk waarin de school staat. Ook worden de banden met zorg, welzijn, sport en cultuur verstevigd.

Rol gemeente Den Haag
De verzelfstandiging betekent het einde van de situatie waarin de gemeente tegelijkertijd als schoolbestuur van het openbaar onderwijs en regisseur van het lokaal onderwijsbeleid. Voortaan kan de gemeente zich geheel richten op het voeren van gemeentelijk onderwijsbeleid en heeft zij naar alle scholen een gelijke positie.

Voor nadere informatie (uitsluitend voor de redactie): Directie Voorlichting en Externe Betrekkingen, Gerben van den Berg, tel. 070 - 353 2032 of 06-21803670

GvdB/CL/07/249