Ingezonden persbericht
P E R S B E R I C H T
Donderdag 29 november 2007
Unieke combinatie van onderwijs, wonen en zorg voor leerlingen van De Monnikskap.
De Monnikskap, de enige school in Nederland waar lichamelijk gehandicapte en langdurige zieke kinderen op eigen tempo een Havo- of Vwo-diploma kunnen halen, gaat weg uit Ubbergen en verhuist naar Nijmegen. Op het terrein van het Dominicus College in Nijmegen verrijzen in de loop van 2008 een nieuw schoolgebouw voor De Monnikskap en 24 zorgwoningen voor leerlingen van de school.
Met de verhuizing van Ubbergen naar Nijmegen wordt een belangrijke bijdrage geleverd aan de maatschappelijke integratie van lichamelijk gehandicapte scholieren die niet in staat zijn om naar een normale middelbare school te gaan. De leerlingen van De Monnikskap behouden onderwijs en zorg op maat volgens het principe één kind één plan. Waar mogelijk kunnen zij echter ook gebruik maken van het aanbod voor hun niet-gehandicapte leeftijdsgenoten op het Dominicus College. Hierdoor wordt de overstap naar een vervolgopleiding op een HBO-instelling of universiteit zo klein mogelijk gemaakt.
Bij deze operatie zijn behalve het Dominicus College (waar de Monnikskap onderdeel van is) ook de gemeenten Ubbergen en Nijmegen, Pluryn en Standvast Wonen betrokken. De verplaatsing van De Monnikskap is vanmiddag bezegeld door de ondertekening van een convenant.
De Monnikskap telt zo'n vijftig leerlingen en is in Nederland de enige school in zijn soort. Daarom komen de leerlingen niet alleen uit Nijmegen, maar uit heel Nederland. De school is begin jaren zeventig als dependance van het Dominicus College ontstaan bij de Sint Maartenskliniek, een ziekenhuis dat als enige in Nederland volledig gespecialiseerd is in houding en beweging.
In het verleden was al eens onderzocht om De Monnikskap naar Nijmegen te verplaatsen. Dit bleek echter financieel onhaalbaar. De huidige nieuwbouw van het Dominicus College op het terrein aan de Energieweg en het gegeven dat de Sint Maartenskliniek wegens ruimtegebrek geïnteresseerd was in overname van het huidige gebouw van De Monnikskap, bood mogelijkheden om nieuwbouw voor De Monnikskap op het terrein aan de Energieweg te realiseren. Door samenwerking van bovengenoemde partijen, die vanuit de gemeenschappelijke visie 'één kind, één plan' hebben samengewerkt, is het gelukt om de financiering van de school grotendeels rond te krijgen en ook te voorzien in de benodigde woningen en aanvullende zorg voor de leerlingen. Zo realiseert Pluryn met behulp van de gemeente Nijmegen en Standvast de woonvoorzieningen dicht bij de nieuwe school en geïntegreerd in de wijk.
Met dit project zijn partijen er in geslaagd om voor de gehandicapte leerlingen van De Monnikskap een optimale combinatie van wonen, zorg en onderwijs in een reguliere setting te realiseren.
Met de nieuwbouw van De Monnikskap is een bedrag gemoeid van zo'n 2 miljoen euro. De verschillende partijen leveren ieder hun bijdrage. De Stichting Volksbelang van 1895 heeft met een subsidie een belangrijke bijdrage geleverd aan de financiering van het project.
Ed Peters, rector
Voorwoord uit schoolgids
In de huidige maatschappij is het de trend jongeren met een handicap zo veel mogelijk in het 'gewone' leven, dus ook in het 'gewone' onderwijs te laten functioneren. Dat is een goed streven en daar waar mogelijk, moet dat ook zeker gebeuren. Toch zien we dat er een groep jongeren met een handicap of chronische ziekte is, die niet gebaat is onderwijs te volgen op een 'gewone' school. Dat heeft alles te maken met het gegeven dat voor sommige jongeren de aanpassingen in het onderwijsprogramma, de fasering en ondersteuning dusdanig complex zijn dat er echt individueel maatwerk moet worden geboden.
De Monnikskap is een afdeling van het Dominicus College, die beschikt over extra expertise en faciliteiten om bedoelde leerlingen in een zo optimaal mogelijke leeromgeving te laten leren. Let wel: De Monnikskap betreft regulier onderwijs (dus geen Voortgezet Speciaal Onderwijs) en de leerlingen volgen ook alle vakken, die de andere leerlingen van het havo, atheneum of gymnasium van het Dominicus College volgen.
Alle Monnikskapleerlingen zijn cluster-3-geïndiceerde leerlingen met een 'rugzakje'. Dat betekent dat wij ons onderwijsprogramma daarop aanpassen. Naast zaken, die in het gewone voortgezet onderwijs aan de orde komen speelt De Monnikskap in op de speciale behoeften, mogelijkheden en beperkingen van de leerlingen. Dat houdt ook in dat we zoveel mogelijk rekening proberen te houden met de vraag van leerlingen en ouders: het onderwijs wordt meer vraaggestuurd.
Op basis van afspraken met ouders en leerlingen wordt een onderwijsprogramma samengesteld dat erop gericht is binnen de mogelijkheden van de leerlingen en de eisen van de wetgever een regulier Havo- of Vwo-diploma te behalen. Basis van die afspraken is het handelingsplan, dat een centrale plaats inneemt in de aanpak van De Monnikskap. De school probeert zo goed mogelijk op deze manier te werken en hoopt dat samen met leerlingen, ouders en andere partners gestalte te geven.
Het komend schooljaar is extra spannend voor onze leerlingen en het afdelingsteam. De plannen voor nieuwbouw aan de Energieweg, waar de hoofdlocatie van de school gevestigd is, zijn in een ver gevorderd stadium. Dat betreft ook de realisatie van 24 woonappartementen in de directe nabijheid van school voor leerlingen, die met begeleiding vanuit Werkenrode redelijk zelfstandig kunnen wonen. Ook aan de medische zorg is gedacht.
Met de realisatie van het project 'wonen, zorg, onderwijs' komt De Monnikskapafdeling in een ideale positie te verkeren. Ideaal, omdat ze daardoor echt deel gaan uitmaken van een 'gewone' school en daar waar nodig of gewenst op hun eigen afdeling onderwijs en begeleiding op maat krijgen aangeboden. Kortom De Monnikskap is volop in beweging.
Ed Peters, rector