Gemeente Westervoort

Westervoort verder met de Waaij

Westervoort, 30 november 2007

Westervoort kan verder met De Waaij

Ministerie: Houtwal op juiste wijze gekapt

DEN HAAG/WESTERVOORT - Gemeente Westervoort heeft op juiste wijze gehandeld tijdens de kap van de bomen in de houtwal van bestemmingsplan De Waaij. Het ministerie van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit (LNV) geeft aan dat Westervoort niet in strijd met de wettelijke zorgplicht van de Flora- en faunawet handelt en daarom verder kan met de ontwikkeling van bestemmingsplan De Waaij. Voorafgaand aan de kap zijn de bomen op juiste wijze gecontroleerd op nesten van vogels. Verblijven van vleermuizen zijn niet aangetroffen.

Milieugroep Westervoort deed een verzoek tot handhaving bij het ministerie, omdat zij van mening was dat in het plangebied vaste rust- en verblijfplaatsen van de kamsalamander, de rugstreeppad, de steenuil en de grote bonte specht lagen. Ook voerden zij aan dat de instandhouding van de watervleermuis in het geding kwam door de uitvoering van dit project. Verder verweten zij gemeente Westervoort de houtwal in strijd met de Flora- en faunawet te hebben gekapt.

Bevindingen ministerie
Volgens het ministerie is de houtwal in maart 2007, buiten het broedseizoen, op juiste wijze over de hele lengte voor de helft gekapt. De resterende houtwal houdt de functionaliteit als rust- en verblijfplaats van vogels. Voorafgaand aan de kap zijn bomen gecontroleerd op aanwezigheid van broedende vogels.

Over de lengte is de helft van de bomen gekapt, waardoor de helft van de houtwal is blijven bestaan. De houtwal blijft dienen als verbindend lijnvormig element in het landschap en wordt gebruikt door vleermuizen.

Buiten het plangebied broedt een steenuilenpaartje in een nestkast. Deze vogels ondervinden geen hinder van ontwikkelen van project de Waaij. De vogels hebben in 2007 gebroed terwijl de werkzaamheden op het terrein in volle gang waren.

Aanwijzingen ministerie
Het ministerie gaat akkoord met de lichtbeperkende maatregelen die Westervoort gepland heeft rond de kolk. In de armaturen van de straatverlichting wordt natriumverlichting in plaats van wit licht gebruikt, zodat de kolk onverlicht blijft. In deze kolk leeft de watervleermuis, die zou kunnen verdwijnen als de kolk te sterk verlicht is. Om te voorkomen dat licht van auto's in de kolk schijnt wordt een grondwal aangelegd.

Ook heeft het ministerie aangegeven dat, als in de toekomst binnen het plangebied De Waaij bomen gekapt worden, opnieuw onderzoek moet worden uitgevoerd.

Veldonderzoek
In de zomer van 2006 deed Gemeente Westervoort veldonderzoek naar vaste rust- en verblijfplaatsen van de steenuil, grote bonte specht en vleermuizen. Hieruit bleek dat alleen de gewone dwergvleermuis in het gebied voorkomt. Deze gebruikt de houtwal als foerageergebied en aanvliegroute. Deze vleermuis krijgt in de toekomst een beter foerageergebied, omdat na de inrichting van het gebied extra beplanting langs de nieuwe ontsluitingsweg wordt aangelegd. Zij hebben geen hinder van de kap ondervonden.

In 2004 is in het gebied onderzoek gedaan door de Stichting Reptielen Amfibieën en Vissen Onderzoek Nederland, maar troffen geen rugstreeppad en kamsalamander aan. Ook is het gebied is niet geschikt als winterverblijf voor de kamsalamander en de rugstreeppad, omdat de houtwal vrij open is en weinig ondergroei bevat.