Politie Midden- en West Brabant

Persbericht district Breda (30/11)

BREDA, 30 november 2007

Politie onderzoekt poging tot beroving in wijk Ruitersbos in Breda

BREDA: Vanmorgen is een 60-jarige bewoner van een pand in de wijk Ruitersbos het slachtoffer geworden van een poging tot beroving. Omstreeks 05.20 uur verliet het slachtoffer via de keukendeur zijn woning. Op dat moment kwamen twee mannen die een bivakmuts om hadden naar hem toe gelopen. Een van de mannen had een mes in zijn handen. De aangever pakte daarop een terrasstoel waarmee hij de twee overvallers probeerde te verjagen. Tijdens het afweren met die stoel werd hij door een van zijn belagers met het mes in zijn linkerhand gestoken. Hij liep een snijwond van 3 a 4 centimeter op. De vrouw van de aangever die het lawaai hoorde zette een balkondeur open, waarna een luid alarm begon te loeien. Op dat moment draaiden de rovers zich om en liepen weg via de oprit van de woning naar de straat.. De in het zwart geklede overvallers zijn de woning niet binnen geweest en zonder buit vertrokken. Ze waren circa 1.70 meter lang en hadden een normaal postuur. Het slachtoffer heeft de verwonding aan zijn hand laten behandelen in het ziekenhuis. De politie heeft een aangifte opgenomen en stelt een nader onderzoek in.

Twee broers aangehouden na verduistering

BREDA: Bij een verzendbedrijf in de Haagse Beemden is gisterenmiddag een 26-jarige man uit Terheijden betrapt op verduistering in dienstbetrekking. Hij had eerder deze week een TOM-TOM navigatiesysteem gestolen. Gisterenmiddag werd hij op heterdaad betrapt toen hij een mobiele telefoon uit een verpakking haalde die hij verzendklaar moest maken. De verdachte werkte pas kort bij het bedrijf. De verduistering werd vastgelegd via het interne camerabewakingssysteem. Zijn 40-jarige broer uit Breda werd ook aangehouden omdat hij het navigatiesysteem van zijn broer bij het verlaten van het bedrijf had overgenomen. Deze man, werd met toestemming van de officier van justitie ook aangehouden.

Winkeldief in verzekering gesteld

BREDA: Donderdagavond is in een warenhuis op de Karrestraat een 35-jarige zwerver aangehouden voor winkeldiefstal. Een medewerker van de winkel had gezien dat de verdachte een Benetton trui uit een rek pakte en deze niet afrekende bij de kassa. Een beveiligingsbeambte heeft de verdachte aangehouden. De winkeldief kon zich niet legitimeren. Hij deelde agenten mede dat hij nergens ingeschreven stond. Later veranderde hij dat weer en zou hij bekend zijn in Helmond. De verdachte is in verzekering gesteld.

Slachtoffer straatroof verdacht van winkeldiefstal

BREDA: De politie heeft gisterenavond na een melding van een beroving twee arrestaties verricht. Het slachtoffer (33) en dader (23) bleken bekenden van elkaar te zijn. De tas die gestolen was bevatte goederen die van vermoedelijk van diefstal afkomstig zijn. De eigenaar van de tas is daarom in verzekering gesteld

De politie kreeg omstreeks 18.40 uur een melding dat bij een fastfood restaurant aan de Karnemelkstraat een beroving had plaats gevonden. Ter plaatse bleek dat een 33-jarige Bredanaar ruzie had gekregen met een 23-jarige plaatsgenoot. De agenten zagen dat de man, die op het terras zat, een bebloed gezicht had. De dader zou hem niet alleen geslagen hebben maar ook zijn tas hebben gestolen. De dief was weggelopen en een coffeeshop aan de Houtmarkt binnen gegaan. De politie heeft daarop de verdachte met de bedoelde tas in die shop aangehouden. Dat betrof een 23-jarige Tilburger. In de tas bleken diverse goederen te zitten zoals armbandjes, tandenborstels, sokken die vermoedelijk van (winkel) diefstal afkomstig zijn. Daarom is ook de man die zich uitgaf als eigenaar van de tas aangehouden. Hij is in het belang van het onderzoek in verzekering gesteld. De verdachte die de tas had meegenomen, verklaarde dat hij ruzie had gekregen met de andere aangehouden persoon. Tijdens die ruzie had hij hem geslagen en de tas afgepakt omdat daar ook spullen van hem inzaten. De politie is nog bezig met een onderzoek naar de herkomst van de goederen.

Twee arrestaties tijdens horecatoezicht in Breda

BREDA: De agenten belast met het horecatoezicht in het uitgaanscentrum van Breda hebben vannacht een redelijk rustige dienst gehad. Er zijn vijf arrestaties verricht.

Een 22-jarige Oosterhouter en diens 19-jarige vriendin werden omstreeks 01.30 uur na een ruzie waarbij zij betrokken waren uit een café op de Havermarkt gezet. Hierop probeerden zij met veel stemverheffing en wilde gebaren opnieuw binnen te komen. Beide ruziemakers zijn door de politie aangehouden ter zake het verstoren van de openbare orde.

Ook een 23-jarige Bredanaar en een 19-jarige Roosendaler werden omstreeks 02.40 uur voor hetzelfde delict aangehouden omdat zij op de Torenstraat met elkaar aan het vechten waren. De Roosendaalse verdachte vond het ook nog nodig om na de arrestatie een agent te beledigen en te bespugen. Tenslotte werd een 17-jarige Roosendaler aangehouden op de Adriaan van Bergenstraat omdat hij op de Haven iemand een kopstoot had gegeven. Deze verdachte was overigens weer een bekende van de andere verdachte uit Roosendaal.

Uitgaan in het centrum van Breda is veilig en gezellig. Politie, gemeente en horecaondernemers willen dat ook graag zo houden en rekenen op de steun van het uitgaanspubliek. Daarvoor gelden wel enkele spelregels voor elke bezoeker van het horecagebied. Wie komt voor de gezelligheid, is van harte welkom. Wie Breda bezoekt met andere, minder goede bedoelingen, zoals het verstoren van de openbare orde, provocerend gedrag, discriminatie, drugs- en overmatig alcoholgebruik, zal dat merken. Bij zulke overlast komen agenten direct in actie, al dan niet op basis van camerabeelden die het hele gebied overzien. Dus: de politie in het horecatoezicht is vriendelijk als het kan en streng en doortastend als het moet. Zo blijft stappen in de binnenstad van Breda nu en in de toekomst veilig en karaktervol.

Smoesje pacemaker helpt winkeldievegge niet

BREDA: Gisterenmiddag is bij een elektronicawinkel aan de Kruivsoort een 51-jarige vrouw uit Etten-Leur betrapt op winkeldiefstal. De vrouw was door een bewaker tegengehouden omdat het alarm van een detectiepoortje afging. Ze weigerde mee te werken aan een fouillering. Ze vertelde de agenten dat het detectiealarm wel vaker afging als ze een winkel verliet omdat ze een pacemaker had. Hierop is de vrouw meegenomen naar het bureau. Daar bleek uiteindelijk dat ze onder haar vest een printercartridge had verstopt. Ook had ze drie Disney DVDs in haar broekband gestopt. Op dat moment beweerde de vrouw dat ze die zaken wel degelijk had afgerekend. Deze bon was natuurlijk foetsie. Op camerabeelden was echter te zien dat zij de goederen in haar jas stopte. Op dat moment werd de vrouw erg recalcitrant waarbij ze weigerde de ophoudcel in te gaan. Vervolgens gebruikte zij haar cel als toilet. Ze heeft een brief meegekregen waarin staat aangegeven dat ze moet verschijnen voor een TOM zitting (Taakstraf Openbaar Ministerie). Deze kennisgeving heeft ze buiten verscheurd.

Vonnisklant aangehouden

BAARLE-NASSAU: De politie heeft vannacht op de Nonnenkuil een 30-jarige Oosterhouter aangetroffen die nog gesignaleerd bleek te staan in het opsporingsregister. De man moet nog geldboetes van 30 en 90 euro betalen. Hij had geen geld bij zich en werd daarom ingesloten.

Gestolen auto uitgebrand in Schijf

SCHIJF: Vanmorgen werd omstreeks 05.45 uur op het Kerkpad een bestelbusje van het merk Peugeot brandend aangetroffen. De brandweer heeft het voertuig geblust. De auto is echter geheel uitgebrand. Het gaat om een wagen die gestolen is op 15 november jl. De eigenaar van de auto is woonachtig in Wamel.

Auteur: Willem van Hooijdonk