Gemeente Rotterdam

De Stadsvisie Rotterdam, ruimtelijke ontwikkelingsstrategie 2030 is door de raad vastgesteld. Alleen de SP stemde tegen. Een uitstekende en goed uitgewerkte visie, zo kwalificeerde de coalitiepartijen de Stadsvisie. De oppositie plaatste kritische noten bij een paar onderdelen. Met moties probeerden de fracties de Stadsvisie op een aantal punten aan te vullen.

Tweeminutendebat buslijn 77

Op verzoek van de SP hield de raad een kort debat over de terugkeer van buslijn 77 op de oorspronkelijke route door onder meer Pendrecht en Zuidwijk. De fractie had vernomen dat de stadsregio een snelle terugkeer niet urgent genoeg vindt. Met een motie werd het college opgedragen in onderhandeling te gaan met de RET en de stadsregio Rotterdam zodat buslijn per 1 januari 2008 de oorspronkelijke route kan rijden. Alleen de VVD stemde tegen.

Wethouder Baljeu (o.a. Verkeer en Veroer) gaf aan in overleg te zijn met betrokkenen om de busroute te herstellen en toonde zich bereid dit onderwerp te bespreken met de raadscommissie.

Raad stelt Stadsvisie Rotterdam vast

De Stadsvisie Rotterdam, ruimtelijke ontwikkelingsstrategie 2030 is door de raad vastgesteld. Alleen de SP stemde tegen.

Een uitstekende en goed uitgewerkte visie, zo kwalificeerde de coalitiepartijen de Stadsvisie. De oppositie plaatste kritische noten bij een paar onderdelen. Met moties probeerden de fracties de Stadsvisie op een aantal punten aan te vullen.

Statiegeldsysteem voor bouwbedrijven

Alle partijen droegen het college op de ventwegen aan te pakken, de s Gravendijkwal te overkappen en de werkzaamheden in deze raadsperiode te starten. Leefbaar Rotterdam en de PvdA dienden een motie in voor een uitgebreid onderzoek naar een derde variant voor de aanpak van de s Gravendijkwal, zodat de raad een weloverwogen keuze kan maken. Ook deze motie werd door de hele raad gesteund. Leefbaar Rotterdam pleitte voor een statiegeldsysteem voor bouwbedrijven. Dit voorstel werd eveneens met algemene stemmen aangenomen.

Het CDA verzocht het college onderzoek te doen naar de mogelijkheden om wonen in het centrum aantrekkelijk te maken voor gezinnen. Alleen de VVD stemde tegen.

Als reactie op een raadsbrede motie, die uiteindelijk werd ingetrokken, zegde wethouder Karakus (Wonen en Ruimtelijke ordening) toe het Wollefoppenpark als bouwlocatie uit de Stadvisie te schrappen. Een volgende raadsbrede motie om het Ommoordse Veld als bouwlocatie te schrappen, werd ook na een toezegging van de wethouder ingetrokken.

De motie van GroenLinks, SP en ChristenUnie-SGP om de realisatie van het bedrijventerrein in de Hoekse Waard te schrappen uit de visie, werd verworpen. De indieners, een lid van de PvdA en een aantal leden van Leefbaar Rotterdam stemden voor. Het verzoek van Leefbaar Rotterdam om de raad ieder kwartaal te informeren over de woningbouwfunctie in de regio kreeg, naast de indiener, slechts steun van de SP. Een volgende oproep van Leefbaar Rotterdam om de eengezinswoningen in Vreewijk niet te slopen haalde het ook niet, ondanks steun van de indiener, SP, GroenLinks en ChristenUnie-SGP. De SP stelde voor de Vogelaarwijken op te nemen in de lijst voor gebiedsontwikkeling in de Stadsvisie. Alleen de ChristenUnie-SGP sloot zich hierbij aan. Ook verzette de SP zich tegen een grootschalige sloop in Schiebroek-zuid. Slecht twee leden van Leefbaar Rotterdam en de indiener stemden voor de motie. Met een volgend voorstel riep de SP op het gebied Science & Businesspark Schieveen/Wegen Noordrand van de lijst voor gebiedsontwikkeling te halen. De motie haalde het niet; alleen de indiener en GroenLinks waren voor. Verder pleitte de SP ervoor grootschalige investeringen in het openbaar vervoer op te nemen in de Stadsvisie. De fractie kreeg steun van de ChristenUnie-SGP.

De VVD riep op een voorstel te doen voor een groene lijn met grote groene gebieden in de stad. Leefbaar Rotterdam (met uitzondering van twee leden), de SP en de indiener stemden voor. De motie haalde het niet.

Aantrekkelijke woonstad

In de stadsvisie staat beschreven hoe Rotterdam er in 2030 uit moet zien en wat er allemaal daarvoor moet gebeuren. Het gaat om de ruimtelijke ordening, de buitenruimte, het waterbeleid, verkeer, milieu en de economische ontwikkeling. Belangrijke uitgangspunten zijn dat Rotterdam een sterke economie moet hebben en een aantrekkelijke woonstad moet zijn.

Nieuw in de visie is dat het vraagstuk over de woningbouw binnen de bestaande stad moet worden opgelost.

Debat over emancipatie en sociale mobiliteit

De gemeenteraad debatteerde over het uitvoeringsprogramma Emancipatie en sociale mobiliteit: v/m vooruit! Het programma beschrijft hoe het in Rotterdam is gesteld met het emancipatiebeleid en de inburgering en wat de toekomstige plannen zijn. Doel van het emancipatiebeleid is niet alleen het scheppen van kansen op de arbeidsmarkt. Het gaat ook om mensen kansen bieden op een betere maatschappelijke positie. Het programma houdt verband met activiteiten op het gebied van inburgering, educatie, laaggeletterdheid, etc. Als voorbereiding op de raadsbehandeling sprak de commissie met organisaties gericht op vrouwen- en homo-emancipatie.

Mannen moeten meedoen

Jeugd moet zich realiseren dat mannen en vrouwen gelijkwaardig zijn en seks nooit verplicht is. Deze motie van Leefbaar Rotterdam werd met algemene stemmen aangenomen. Ook een volgende motie van Leefbaar Rotterdam over het volgen van individuele vorderingen in het emancipatieproces door middel van portfolios, kreeg steun van de gehele raad. Met uitzondering van de VVD steunden alle fracties de motie van GroenLinks voor de ontwikkeling van een participatieladder.

De SP pleitte voor een klankbordgroep emancipatie met vertegenwoordigers van diensten en organisaties. Een meerderheid van de raad was voor deze motie met uitzondering van de VVD en een aantal leden van Leefbaar Rotterdam.

Het college moet met aanvullende acties komen om mannen mee te laten doen in het emancipatieproces. Deze motie van het CDA, PvdA en GroenLinks werd aangenomen; slechts een lid van Leefbaar Rotterdam was tegen.

Wethouder Kaya (o.a. Participatie) deed de toezegging homo-intolerantie aan te pakken. Dit was aanleiding voor de SP om haar motie in te trekken. Na toezeggingen van wethouder Kriens (o.a. Welzijn) trok Leefbaar Rotterdam de motie in om professor Ramadan actief in te zetten bij het bespreekbaar maken van taboeonderwerpen, zoals gedwongen huwelijken.

De PvdA maakte zich zorgen over heersende misvattingen over het maagdenvlies. Wethouder Kriens zegde een plan van aanpak toe dat is gericht op het ontkrachten van de mythe van het maagdenvlies. Reden voor de PvdA de motie in te trekken.

De VVD gaf aan dat het principe van vecht voor je recht wel samen moet gaan met het beschermen van rechten. De ChristenUnie-SGP sprak zich net als het CDA ook uit voor de emancipatie van gehandicapten.

Diverse moties afgedaan

De gemeenteraad heeft diverse eerdere voorstellen en oproepen aan het college afgedaan.

Motie-de Jong voor een inhoudelijke integratie van de plannen rond het Urban Culture Podium en de plannen van het Rotterdam Europese Jongerenhoofdstad 2009. Het college werkte dit voorstel uit en stelt hiervoor 15 miljoen beschikbaar.

Motie-dos Santos over het bestrijden van misbruik van sociale uitkeringen door ongehuwd moeders. Met het plan van aanpak jonge moeders wordt ingezet op preventie en verdere reductie van tienerzwangerschappen en wordt geïnvesteerd in de maatschappelijke en economische zelfredzaamheid van jonge moeders. Een motie van Leefbaar Rotterdam om voorzorg en prezorg voor alle zwangere vrouwen toegankelijk te maken, kreeg steun van de gehele raad.

Motie-Hulman om aan te geven welke middelen nodig zijn om voor Heel, per onderdeel van de productnormening niveua Heel 4 te bereiken. Het college heeft dit uitgewerkt.

Motie-Bonte om te bevorderen dat de voorzieningen in de plint van de Maastoren een meer openbaar, levendig en transparant karakter krijgen. Het college stelt dat het niet meer mogelijk is wijzigingen aan te brengen in de plint zonder afbreuk te doen aan het ontwerp en de eisen van de gebruikers. Aan de vraag om te zorgen voor een aantrekkelijke buitenruimte rond de toren wordt wel voldaan.

Motie-El Haji over de sociale werkvoorziening voor jongehandicapten en vermindering van de wachtlijst voor de Wet Sociale Werkvoorziening. Het college zet in op een aantal actiepunten en zal de raad op de hoogte houden.

Motie-van den Berg over homo-huwelijken. Het college werd gevraagd alleen ambtenaren aan te stellen die aangeven geen problemen te hebben met huwen van personen van gelijk geslacht. Het college liet de raad weten dat ambtenaren van de burgerlijke stand die huwelijken voltrekken, ook mensen huwen van het zelfde geslacht.

En verder heeft de raad

· twee moties aangenomen waarbij de stemmen tijdens de begrotingsbehandeling staakten. Het voorstel van de PvdA om van Koninginnedag een echt feest te maken werd aangenomen en gesteund door de SP, GroenLinks en een lid van Leefbaar Rotterdam.

Leefbaar Rotterdam, CDA en GroenLinks stemden voor de motie van de ChristenUnie-SGP en de SP, waarin het college wordt opgeroepen de beleidsdoelstellingen voor subsidieverstrekking ook te bereiken met behulp van een budgetsubsidie.

· Het bestemmingsplan Katendrecht-Kern vastgesteld.

Raadsvergadering gemist?

De vergadering van de gemeenteraad is live uitgezonden op www.rotterdam.nl en kan in het archief worden teruggezien.