- PERSBERICHT-
Amsterdammers opgeschrikt door babygehuil uit vuilniscontainer
ORANGE BABIES ZET MET OPVALLENDE ACTIE OP DE DAM
WERELD AIDS DAG OP DE AGENDA
Amsterdam, 30 november 2007 - Voorbijgangers verdrongen zich vandaag in alle vroegte rond een raadselachtige vuilniscontainer op de Dam in Amsterdam. Uit de vuilnisbak steeg het geluid van een huilende baby op, vergezeld door een niets verhullende boodschap: 'Hier slapen prachtige Afrikaanse baby's met HIV in'. Want wat in Nederland ondenkbaar is, is in Afrika keiharde realiteit: prachtige kinderen - besmet met HIV - die door wanhopige moeders worden achtergelaten om te sterven. Met deze 'containerwieg' vraagt Orange Babies - de organisatie die zich inzet voor het lot van zwangere Afrikaanse vrouwen met HIV/Aids en hun baby's - aandacht voor Wereld Aids Dag.
Wereldwijd sterft nog steeds elke minuut een kind aan Aids, onder wie veel kinderen die jonger zijn dan één jaar. Vooral in Afrika eisen HIV/Aids hun dodelijke tol en vallen dag in, dag uit talloze slachtoffers. Radeloze moeders, die het Aids-virus vaak onder vreselijke omstandigheden hebben opgelopen, zien dikwijls geen andere uitweg en laten hun kinderen achter in een container. Deze ontredderde vrouwen hebben geen andere keuze, omdat zij anders door hun gemeenschap dreigen te worden uitgestoten. Terwijl zij vaak onder de meest gruwelijke omstandigheden zijn besmet met het dodelijke virus. Bijvoorbeeld omdat zij als meisje zijn verkracht, omdat de mythe wil dat mannen van dit virus kunnen worden genezen als zij seks hebben met een maagd. Of doordat zij worden besmet door een echtgenoot die er zelf een geaccepteerd bandeloos seksleven op nahoudt.
Een trieste balans
"Het is een trieste balans, die aantoont hoe diep het Aids-virus ingrijpt in het leven van deze vrouwen en hun kinderen. Met deze actie willen we Nederlanders ervan bewust maken dat de uitdrukking 'Van de wieg tot het graf' in Afrika een wel heel letterlijke lading heeft. De vuilcontainer verbeeldt de uitzichtloosheid en radeloosheid die het leven van met HIV/Aids besmette moeders in Afrika kenmerkt", aldus Baba Sylla, directeur van Orange Babies. "De ziekte mag in Nederland dan niet levensbedreigend zijn, in Afrika maakt Aids dagelijks honderden slachtoffers. Orange Babies wil deze prachtige kinderen en hun moeders helpen. Door hen een alternatief en uitzicht op een betere toekomst te bieden."
Van preventie tot bewustwording
Orange Babies zet zich sinds acht jaar in om zwangere vrouwen met HIV/Aids en hun baby's in Afrika te helpen. Met als belangrijkste prioriteit het voorkomen van de overdracht van het HIV-virus van moeder op kind. Dit doet zij door het verstrekken van medicijnen aan zwangere vrouwen die besmet zijn. Ook probeert Orange Babies het voeden van kinderen met de fles als alternatief voor borstvoeding te stimuleren, bouwt zij opvanghuizen en kraamklinieken. Verder wil Orange Babies zo veel mogelijk mensen in Europa bewustmaken van de gevolgen van HIV/AIDS in Afrika. Baba Sylla: "Uiteraard is hulp hierbij onmisbaar. Daarom roepen wij iedereen op de prachtige kinderen van Afrika te helpen door donateur te worden van Orange Babies op
Over Orange Babies
Orange Babies is oorspronkelijk een idee van de in Senegal opgegroeide Baba Sylla. Op 25 januari 1999 richtte hij de stichting op samen met topvisagist John Kattenberg, die hij eerder in Parijs had ontmoet, en met Stef Bakker, creative director. De drie mannen voelden een groeiende behoefte iets te betekenen voor de meer kwetsbaren in de samenleving: met HIV besmette moeders en kinderen in Afrika. Hun achtergrond, alle drie zijn werkzaam in de vormgeving- en modewereld, komt daarbij goed van pas. Sylla en Kattenberg bundelden hun krachten, om geld in te zamelen voor projecten die concrete hulp bieden, en om hun eigen omgeving meer bewust te maken van de wereldwijde Aids-problematiek. Orange Babies voert sinds oktober 2007 het CBF-keurmerk en voldoet hiermee aan de strenge criteria die het Centraal Bureau Fondsenwerving aan goede doelen stelt. Voor meer informatie kunt u de website van Orange Babies raadplegen:
- EINDE PERSBERICHT -
Noot aan de redactie (