Provincie Flevoland



Europese prijs voor Dwergenpad in Bant

Met de aanleg van een dwergenpad in het Kuinderbos aan de Hopweg wordt de natuur op een speelse manier speciaal voor kinderen aantrekkelijker gemaakt. Langs een kilometer lang schelpenpad zijn uit boomstammen beelden gehakt van de zeven dwergen uit het sprookje Sneeuwwitje. Het `Dwergenpad' krijgt er nu de Leader+ Projectprijs 2006 voor.

De prijs werd op vrijdag 30 november 2007 uitgereikt aan boswachter Harco Bergman van Staatsbosbeheer tijdens de feestelijke start van de nieuwe Lokale Actie Groep LEADER 2007-2013. Leader+ is een Europees programma voor plattelandsontwikkeling.

Het Dwergenpad is gekozen uit de acht Leader+ projecten die vorig jaar zijn goedgekeurd. Langs het één kilometer lange schelpenpad staan de zeven dwergen die kunstenaar Giel Ramakers uit Lemmer met ruim 600 uren handarbeid heeft uitgehakt. Omdat het een educatief pad is, voor kinderen tot 10 jaar, is gekozen voor zo min mogelijk tekst en wordt de fantasie van de jonge kinderen geprikkeld. Restaurant de Wipkip uit Luttelgeest heeft voor kinderen een zevendwergenmenu gemaakt en een informatief boekje te koop met uitleg over de natuur. Alle boswachters van Nederland die werkzaam zijn bij Staatsbosbeheer zijn inmiddels op bezoek geweest bij het dwergenpad. Enkelen van hen zijn zelfs voor herhalingsbezoek geweest omdat ze ook met de aanleg van educatieve routes bezig zijn en hier inspiratie en ideeën komen opdoen.

Onlangs hebben drie scholen een verzoek ingediend het dwergenpad in excursievorm met de boswachter te lopen. Maar kinderen weten met hun ouders ook zelf het pad te vinden aan de Hopweg. De prijs zal besteed worden aan een extra speel- en zitelement op de Kuinderburcht, vlak bij Sneeuwwitje. Belangrijke reden voor de LAG om de prijs aan dit project toe te kennen, is het feit dat er veel partijen bij het project betrokken zijn. Ook het feit dat het originele concept andere boswachters inspireert heeft bijgedragen aan de prijs.

Organisaties die een goed idee hebben, kunnen een LEADER aanvraag indienen, uiteenlopend van leefbaarheid tot natuurbeheer, plattelandstoerisme en biologische landbouw. Belangrijk is de inzet en betrokkenheid van de lokale samenleving. LEADER is bedoeld voor vernieuwende initiatieven vanuit de plaatselijke bevolking, die gedragen en vaak ook uitgevoerd worden door een groot deel van de samenleving. LEADER aanvragen worden beoordeeld door de Lokale Actie Groep LEADER Flevoland (LAG). De LAG is samengesteld uit
vertegenwoordigers van Flevolandse organisaties in het landelijk gebied en geeft advies aan het college van Gedeputeerde Staten met betrekking tot de aanvragen.

Voor vragen kunt u contact opnemen met Margje Memelink (tel. 0320 - 265 670) of Ingrid Henzen (tel. 0320 - 265 676), projectleiders LEADER bij de provincie Flevoland.