Chronisch zieken en Gehandicapten Raad Nederland

Grote gevolgen voor eigen bijdrage AWBZ door het stoppen van de verlengingsregeling

De verlengingsregeling voor cliënten die al veel langer gebruik maken van zorg uit de AWBZ, loopt af op 1 januari 2008. Voor veel mensen zijn de gevolgen groot. Zij gaan er financieel op achteruit of vooruit. Voor een deel blijft de eigen bijdrage ongeveer gelijk.

Verschillende cliëntenorganisaties hebben zorgwekkende berichten ontvangen. Over voorbeelden dat de bijdrage ruim drie keer hoger wordt en dus stijgt met vele honderden euros.
De CG-Raad is geen voorstander van de huidige eigen bijdrage regeling, die nadelig uitpakt voor mensen die gebruik moeten maken van AWBZ-zorg. Ook is de hoogte van het zakgeld veel te laag.

Beschikkingen

In de afgelopen weken hebben rond de 100.000 mensen een brief ontvangen van het Centraal Administratiekantoor (CAK) met de nieuwe beschikking voor de eigen bijdrage AWBZ. Deze mensen kregen de zorg uit de Algemene Wet Bijzondere Ziektekosten (AWBZ) al voor 2003.
De eigen bijdrage werd de afgelopen jaren voor vergelijkbare groepen mensen op verschillende manieren berekend. Dit kwam omdat de groep mensen die al zorg voor 2003 kregen, werden uitgezonderd van de nieuwe rekenmethode voor eigen bijdragen in 2003. Op 1 januari 2008 gaan dezelfde regels voor iedereen gelden.
De CG-Raad vindt de communicatie ver onder de maat. Door eerder een brief te sturen, waren de mensen beter voorbereid op hun nieuwe financiële situatie. Bijvoorbeeld met verwijzing naar de rekenhulp op de website van het CAK: www.cak-bz.nl/smartsite.dws?id=56334.

Spoeddebat Tweede Kamer

De Tweede Kamer heeft op donderdag 29 november gepraat over deze situatie. De discussie spitste zich toe op drie onderwerpen.


* Geleidelijke invoering
Er zijn mensen die ineens geconfronteerd worden met een toename van honderden euros per maand. Kan dit geleidelijk worden aangepast?
De staatssecretaris antwoordde dat het besluit in een vorige kabinetsperiode is genomen. Dus is het niet reëel om de verlengingsregeling opnieuw te verlengen met een overgangsregeling. En er is al lang sprake van een ongelijke behandeling van gelijke gevallen.


* Wat zijn de gevolgen?
Wat is de omvang van de gevolgen voor de verschillende groepen? Er gaan groepen mensen op vooruit en op achteruit. Bij het CAK komen in toenemende mate brieven en klachten binnen over (te) hoge bijdragen en foute gegevens. De staatssecretaris heeft toegezegd dat hiervan een analyse wordt gemaakt. De Tweede Kamer krijgt deze voor het kerstreces toegezonden.


* Is de voorlichting goed verlopen?
Mensen zijn door hun zorgkantoor geïnformeerd dat zij onder een overgangsregeling vielen toen de bijdrage werd vastgesteld. Dit is lang geleden en veel mensen weten dit niet meer. Hadden de cliënten niet eerder dit jaar geïnformeerd moeten worden over de mogelijk grote gevolgen? En zo ja hoe? Hiervoor is niet gekozen om onrust te voorkomen. De inkomensgegevens van de belastingdienst waren toen nog niet beschikbaar, antwoordde de staatssecretaris. Ook is gesproken over de datum waarop de cliënten de CAK brief ontvangen. Op de brief staat 16 november, maar deze viel op 30 november op de mat. De staatssecretaris heeft toegezegd dat het tijdstip waarop de brief is ontvangen, geldt als de datum van ontvangst. U hebt dan tot zes weken de tijd om bezwaar te maken.

Wat kunt u doen?

Het sturen van een brief of klacht, heeft zin. Zo worden de problemen in kaart gebracht bij het CAK-BZ. U kunt hiervoor de voorbeeldbrief gebruiken en deze aanpassen naar uw situatie.
Als u het niet eens bent met het besluit, omdat bijvoorbeeld de (inkomens) gegevens niet kloppen, moet u bezwaar maken tegen de hoogte van de eigen bijdrage. Een brief of klacht volstaat dan niet. Ook hiervoor kunt u de voorbeeldbrief gebruiken.
Bewaar altijd een kopie/afdruk van uw brief, klacht of bezwaarschrift!

De brief kunt u zonder postzegel sturen naar:
CAK-BZ, Antwoordnummer 1608, 2509 VB Den Haag.
Of per mail: info@cak-bz.nl.
Meer informatie kunt u vinden op www.cak-bz.nl/smartsite.dws?id=54545#3 .

Tip:
De eigen bijdrage AWBZ is over 2008 wel (voor een deel) aftrekbaar bij de belastingaangifte in 2009. Het is afhankelijk van uw inkomen of u daarvoor in aanmerking komt.


* Zie ook het artikel in het AD van 30 november 2007: Financiële klap voor ouderen.

(Geplaatst: 30 november 2007)