Time : 13:11:09
Date : 30 November 2007
Sender Name: VVI

VVI tevreden met stabilisering ziekenhuisfactuur
Een ziekenhuisopname in een meerpersoonskamer is goedkoper geworden, de prijs van eenspersoonskamers is met slechts vier procent gestegen. Dat was de boodschap van de Christelijke Mutualiteit (CM) tijdens een persconferentie op 29 november.

Het Verbond van Verzorgingsinstellingen (VVI) groepeert een veertigtal Vlaamse privaat-christelijke algemene ziekenhuizen. Zo'n 50 000 medewerkers en artsen zetten zich in die ziekenhuizen elke dag in om kwaliteitsvolle, toegankelijke en betaalbare gezondheidszorg te leveren.

Voor het Verbond is de toegankelijkheid en betaalbaarheid van gezondheidszorg een belangrijk thema. Mensen moeten de zorg kunnen krijgen die ze nodig hebben. De CM-studie gebeurt voor het derde jaar op rij, en dit jaar stabiliseert de ziekenhuisfactuur voor de eerste keer. Dit is een goed teken.

Een aantal ziekenhuizen hebben bijsturingen gedaan om de kosten voor de patiënt draagbaarder te maken. Dat blijkt uit de daling van het gemiddelde bedrag in de rubriek 'diverse kosten'. Bovendien worden chronische zieken en financieel kwetsbare patiënten beter door de overheid beschermd. Een derde positief punt is de
betere terugbetaling van medische materialen.

Helaas hebben ziekenhuisdirecties geen greep op alle factoren van de ziekenhuisfactuur. Er bestaat op vandaag een snelle medisch-technische evolutie. Dit leidt tot betere geneeskunde en snellere revalidatie. De middelen die hiervoor door de overheid ter beschikking worden gesteld, zijn onvoldoende om de kosten te dragen. Dat betekent dat sommige kosten aan de patiënt moeten worden aangerekend.
Een tweede element waar de ziekenhuizen geen greep op hebben, zijn de ereloonsupplementen die door artsen worden aangerekend. In het verleden hebben akkoorden tussen overheid en artsen de praktijk van ereloonsupplementen tot stand gebracht, buiten de ziekenhuizen om. Het is dan ook niet correct van de CM om te suggereren dat de overheid extra middelen voor de ziekenhuizen zou moeten koppelen aan de belofte om geen supplementen te vragen. Ziekenhuizen kunnen dit immers niet afdwingen van hun artsen.

De CM publiceert op zijn website twee lijstjes met de top 10 van ziekenhuizen met de hoogste ereloonsupplementen. Daar waar in het lijstje voor supplementen in twee- en meerpersoonskamers ziekenhuizen uit de verschillende regio's te vinden zijn, stelt het VVI vast dat in de top 10 voor supplementen in eenpersoonskamers uitsluitend Brusselse en Waalse ziekenhuizen staan. Hierbij twee universitaire centra, die nochtans extra financiering krijgen van de overheid.